Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Biden lovar Maui stöd "så länge det behövs"

TT-AP

Publicerad 2023-08-22

USA:s president Joe Biden och hans fru Jill Biden anlände på måndagen till den brandhärjade ön Maui i delstaten Hawaii. De möttes på flygplatsen av Hawaiis guvernör Josh Green och hans fru Jaime Green.

USA:s president Joe Biden och hans fru Jill Biden anlände till den brandhärjade ön Maui på måndagen lokal tid och presidenten utlovade stöd efter katastrofen ”så länge det behövs”.

Presidentparet besökte bland annat den svårt drabbade historiska kulturstaden Lahaina som jämnades med marken i den svåra branden på Hawaiiön. 2 200 byggnader i staden beräknas ha förstörts i bränderna.

– Landet sörjer med er, står vid er sida och kommer att göra allt som är möjligt för att hjälpa er att återhämta er, sade Joe Biden.

Han stod invid ett 150 år gammalt träd som brunnit men fortfarande stod upp när han talade om den ”överväldigande” förstörelsen och sade att Maui kommer att ta sig igenom tragedin.

– I dag är det bränt men står fortfarande, sade Biden om trädet och fortsatte:

– Trädet överlevde av en anledning. Jag tycker att det är en kraftfull symbol för vad vi kan och kommer att göra för att ta oss igenom den här krisen, sade Joe Biden.

Enligt Mauis borgmästare Richard Bissen har minst 114 människor dött i bränderna, som är de dödligaste i modern amerikansk historia. 850 personer saknas fortfarande.

Minst tre bränder bröt ut på Maui natten till den 8 augusti. Vindar från orkanen Dora i kombination med en torr sommar och stora mängder torr växtlighet gjorde att bränderna spred sig snabbt.