Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

USA: Hundratals dödade vid sjukhuset

TT

Publicerad 2023-10-20

Förbipasserande betraktar förödelsen efter explosionen vid al-Ahli-sjukhuset i Gaza som inträffade på tisdagen.

USA:s underrättelsetjänst uppskattar att mellan 100 och 300 personer kan ha dödats i explosionen vid ett sjukhus i Gaza på tisdagen, enligt ett dokument som AFP tagit del av.

”Vi uppskattar att antalet dödade troligen är i det lägre spannet av 100-300-spektrat”, står det i underrättelsebedömningen som lämnats till den amerikanska kongressen.

Den amerikanska uppskattningen är betydligt lägre än de närmare 500 dödsoffer som hälsomyndigheterna i det Hamasstyrda Gaza uppgav efter explosionen.

I dokumentet från den amerikanska underrättelsetjänsten står det också att USA ser med stort allvar på att civila dödats och ”arbetar intensivt för att lösa den humanitära krisen i Gaza”.

Enligt terrorstämplade Hamas låg Israel bakom explosionen medan Israel hävdar att en förlupen palestinsk raket orsakade katastrofen.

USA:s underrättelsetjänst uppger i dokument att ”Israel troligen inte bombade sjukhuset i Gazaremsan” och USA fortsätter att arbeta för att bekräfta om explosionen berodde på en misslyckad PIJ-raket (palestinska Islamiska jihad).

I dokumentet uppges också att det var ”endast lätta strukturella skador på sjukhuset” och det inte var några ”synliga skador på sjukhusets huvudbyggnad och inga kratrar efter nedslag”.