Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stökig nyårsnatt – kvinna fick raket i ansiktet

Petra Weiss/TT

Publicerad 2024-01-01

Polisen på plats vid ett blött nyår på Möllevångstorget i Malmö.

Det nya året fick en stökig start med bränder och misshandel över hela landet och beskrivs som ”oerhört stökig”.

I Kristianstad och Avesta blev räddningspersonal beskjutna av fyrverkerier och i Göteborg fick en kvinna en raket i ansiktet.

Årets sista dag blev – trots regn och bitande kyla – rörig och våldsam på flera håll. Flera småbränder bröt ut i allt från containrar till bilar, där flera misstänkts ha orsakats av smällare och fyrverkerier.

”Det har varit en oerhört stökig nyårsnatt som framför allt präglats av våldsbrott, skadegörelser och fyllerier”, skriver polisen i Västra Götaland.

I Göteborg sköt fyra personer raketer mot ett bostadshus. En kvinna fick en i ansiktet men klarade sig utan skador. En annan av raketerna träffade en balkong och utlöste en brand som spred sig till våningen ovanför innan den kunde släckas.

Fyrverkerier mot polis

Polis och räddningstjänst har också varit måltavlor för fyrverkerier och smällare under natten och i Kristianstad besköts räddningspersonal med fyrverkerier när de släckte en brand i flera bilar vid 21.53.

I Avesta besköts polis på torget vid tolvslaget. Ingen skadades.

Flera småbränder bröt ut i landet under nyårsnatten. I ett flerbostadshus i Nacka utanför Stockholm orsakade en brand skador på fasaden. Branden tros ha startats av fyrverkerier och en förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts.

I Kallhäll i Järfälla misstänks fyrverkerier orsakat en brand i ett flerbostadshus. Två personer fördes till sjukhus med rökskador.

Sprängde av sig fingrar

I Filipstad sprängde en man i 35-årsåldern av sig flera fingrar när han hanterade fyrverkerier vid strax före tolvslaget på nyårskvällen.

– När polispatrull kom till platsen bedömdes det vara så kritiskt så de väntade inte på ambulans utan lastade in honom i polisbilen och körde honom till sjukhus, säger Rasmus Eriksson vid polisregion Bergslagen.

Örebro drabbades av mycket stök och bråk under nyårsnatten.

I Örebro larmades polis strax efter klockan 01 till en snabbmatsrestaurang efter larm om att raketer avfyrats inne på restaurangen.

En matgäst uppges ha fått nedsatt hörsel av raketerna och polis har nu upprättat en anmälan om framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.