Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Ebba Busch om falangstriden: Det är skitsnack

Publicerad 2023-11-12

HELSINGBORG. Ebba Busch vill inte ge något besked i den infekterade SD-frågan – trots kravet på partistämman.

KD-ledaren avfärdar även uppgifterna om att en falangstrid rasar i partiet.

– Det är skitsnack för att tala klarspråk, säger hon.

Ebba Busch: "Det är skitsnack"Ebba Busch: "Det är skitsnack"

Kristdemokrater lämnade kongressen i tårar efter att ha nekats prata om hur partiet ska ställa sig i regeringsfrågan. Flera motionärer krävde ett beslut på att inte ingå i regering med SD - men något sådant blir det inte. 

I en intervju med GP upprepar Liberalernas partiledare Johan Pehrson beskedet att han inte ser framför sig att sitta i en regering med SD.

Något sådant besked vill Ebba Busch inte ge.

– Samarbete fungerar väl mellan vårt parti, SD, M och L. Vi navigerar i regeringsfrågan utifrån vissa fastlagda principer. Vilka värderingar vi tycker är viktiga och vilken politik vi vill få genomslag för. Kan vi få genomslag för mycket KD-politik utan att vika våra värderingar? Det avgör hur vi navigerar.

Är du öppen för att i framtiden ingå ett regeringssamarbete med SD?

– Vi har inga nya förslag i regeringsfrågan. Nu är vi ett år in i regeringsställning och vi tycker att samarbetet fungerar väl.

Partiledare Busch talar på Kristdemokraternas pågående Riksting i Helsingborg.

Alla kan inte vara nöjda

Aftonbladet träffar Ebba Busch för en intervju på lördagseftermiddagen under rikstinget.

Partiet har just röstat ja till en ny familjepolitik. Ett stort paket med 88 punkter, bland annat föreslås en kraftigt förlängd föräldraförsäkring.

KD-ledaren är hes och berättar att rösten var på väg att ”checka ut” helt redan i torsdags kväll. Partiledartal, intervjuer och samtal med partikollegor under helgen har inte gjort det bättre.

Busch avfärdar uppgifterna om en pågående falangstrid inom KD som skitsnack.

Rikstinget har saknat stora stridsfrågor. Det låga opinionsstödet och uppgifter om falangstrid i partiet efter storm kring EU-listan har istället tagit plats i medierapporteringen.

Hur har hanteringen av EU-listan påverkat partiet?

– När man har två starka kandidater, som båda vill stå etta, så säger det sig självt att alla inte kommer vara nöjda. Vi har en god ordning för hur det här ska gå till och vi har en stark intern demokrati. Att man inte får sin favorit, det är det som tillhör spelreglerna.

Sara Skyttedal, Ebba Busch och Ella Kardemark på väg till presentationen av partiets toppkandidater till Europaparlamentsvalet i oktober.

Skitsnack

Med tanke på att det finns ett missnöje, hade du kunnat agera annorlunda?

– Det är inte min uppgift vem som ska stå på listan. Det har varit viktigt för mig att markera det. Jag är partiledare och jag måste stå över att gå in i enskilda personfrågor. Jag hade kunnat föra en kampanj för båda.

Finns det en falangstrid i KD?

– Det finns olika intressen och man lutar åt olika håll i olika frågor. Det vore osunt annars. Vi har en bredd, det är en strategi jag haft sedan jag tillträde, att kristdemokratin ska ha betydelse för många politiska frågor. Att EU-listan skulle handla om vilken riktning partiets politik ska gå, det är skitsnack för att tala klarspråk.

 Enligt flera källor inom KD pågår en kampanj mot Busch från partiets mer högervridna gäng. Till dem hör bland andra KD:S ekonomisk-politiske talesperson, riksdagsledamot Hans Eklind.

Det finns de som hävdar att EU-listan har öppnat upp en äldre falangstrid, en höger och vänsterinriktning?

– Jag menar att det inte stämmer. Det är en förenklad bild. Det är glasklart var partiets grundriktning är någonstans och den kursen ligger fast.

Behov av nytt fokus

En centralt placerad kristdemokrat säger till Aftonbladet att KD har problem att nå ut i Tidösamarbetet.

M har de tyngsta ministerposterna och SD tar ofta åt sig äran för regeringens politik.

En annan kritik som flera lyfter är att Ebba Busch har för lite tid till partiet eftersom arbetet i regeringen tar mycket tid. En kritik som visserligen inte är ovanlig när ett parti går från opposition till regeringsställning, i synnerhet om det rör ett mindre parti i en regering.

Enligt en kristdemokrat Aftonbladet talat med menar att KD har problem att nå ut i Tidösamarbetet.

Är det svårt att kombinera rollen som partiledare och statsråd?

– Det är mycket jobb, det ska jag inte sticka under stolen med. Men mitt partiordförandeskap och mitt medlemskap i Kristdemokraterna är det som möjliggör att jag kan företräda folkets bästa i regering och som vice statsminister. Det ena är en förutsättning för det andra.

Finns det ett behov att ena KD?

– Det finns behov av att sätta nytt fokus. Vi har haft ett år utan intern fokus, det är inte så konstigt efter ett maktskifte. Det finns ett behov att lyfta blicken - vad är nästa projekt när vi lyckats med maktskiftet.

Olof Svensson
Det här är Ebba BuschDet här är Ebba Busch

Följ ämnen i artikeln