Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Thailändsk ex-ledare frisläppt

TT-AP

Publicerad 2024-02-18

Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra, till höger i bild, i samband med att han försattes på fri fot på söndagen.

Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra har på söndagen släppts på fri fot efter att ha suttit frihetsberövad i sex månader.

Turerna kring 74-årige Thaksin har varit många sedan han i fjol återvände till Thailand efter ett drygt årtionde i exil. Han greps då direkt och fängslades för bland annat påstådd korruption och maktmissbruk under sin tid som premiärminister.

Till följd av sviktande hälsa fördes den kontroversielle miljardären dock inte till en anstalt utan till ett sjukhus i Bangkok, där han tillbringat sin tid fram till nu.

2006 tvingades Thaksin bort från makten genom en militärkupp. Han flydde landet två år senare för att undvika att gripas. I september förra året, kort efter återkomsten till Thailand, vädjade han om benådning hos landets kung och hörsammades – straffet sänktes från åtta år till ett år.

Bedömare menar att frigivningen kan ses som en försoning mellan Thaksins parti Pheu Thai och landets konservativa etablissemang, som dominerat thailändsk politik i närmare 20 år och lett två militärkupper.