Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Orbán vände – Ukraina får miljarder av EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-02-01

Trots Ungerns segslitna motstånd är EU-länderna överens om 50 miljarder euro i långsiktigt stöd till Ukraina.

– En lättnad, konstaterar statsminister Ulf Kristersson (M) i Bryssel.

Beskedet om en uppgörelse kom bara några minuter efter att torsdagens EU-toppmöte hade inletts. De sista bitarna hade då fallit på plats via ett särskilt samtal mellan ungerske premiärministern Viktor Orbán, EU:s rådsordförande Charles Michel, kommissionsordförande Ursula von der Leyen och ledarna från Tyskland, Frankrike och Italien.

Uppgörelsen är i princip den samma som 26 av EU-länderna var överens om redan i december, men som Ungern då lade in sitt veto till.

Nu läggs dock ett par mindre bitar till, bland annat med en möjlighet att om två år be kommissionen om en förändring – om alla EU-länder är eniga om det. Dessutom påminner man sig själva om hur man uttryckte sig i december 2020 när EU införde den mekanism som gör det möjligt att frysa pengar till ett medlemsland om det anses finnas risk för korruption och missbruk av budgetmedel.

– En rimlig kompromiss, säger statsminister Kristersson på en svensk pressträff efter mötet.

Ingen eftergift?

Han är inte orolig att påminnelsen om rättsstatsmekanismen ska ses som en eftergift till Ungern och göra det lättare för landet att få ut sina frysta EU-medel.

– Nej, och det var också Charles Michel noga med: tolka inte den så mycket. Det är för att understryka att det här är en juridisk process. Jag tycker att det var bra att klargöra en sådan sak, säger Kristersson.

Ursula von der Leyen är inne på samma spår.

– Ett enkelt nej, svarar hon på sin presskonferens på en fråga om man nu öppnar för pengar till Ungern.

Viktor Orbán själv anser sig ändå ha fått det resultat som han varit ute efter. I ett inlägg på sociala medier beskriver den ungerske regeringschefen de ändringar som gjorts sedan i december som garantier för att inte Ukraina ska använda pengarna fel och att inte några pengar ämnade för Ungern ska hamna i Ukraina i stället.

Signal till USA

Den utsagan vill inte Kristersson kommentera.

– Jag tolkar inte andra politiska ledare, allra minst via sociala medier. Jag konstaterar att vi har ett enigt beslut, säger statsministern.

Han och många andra betonar vikten av Ukrainastödet som en signal även till USA, där de politiska partierna ännu inte kunnat enas om sitt fortsatta stöd.

– Vi kräver inget av USA, men hade inte Europa själva stått upp för stödet så hade det varit omöjligt att säga till USA: vi tycker att det amerikanska stödet ska fortsätta, säger Kristersson.

Att Ungern vände snabbare än väntat ser han som resultat av intensiva samtal – och stark enighet i övriga EU-länder.

– De 26 EU-länderna har på ett respektfullt sätt visat att vi menar vad vi säger, vi står fast vid vår gemensamma ståndpunkt, säger Kristersson i Bryssel.