Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Granne till mordet i Luleå: ”Chockerande”

Publicerad 2022-12-14

En grannfejd ska enligt uppgift vara bakgrund till mordet i ett flerfamiljshus i Luleå.

Boende i samma trappuppgång hamnade mitt i morddramat.

– Jag gick ut som vanligt i trappen och då ser jag en man på golvet, och sen ser jag polis som säger ”upp igen och lås dörren och kom inte ut igen”, berättar en kvinna.

Efter tisdagskvällens dödsskjutning i ett flerfamiljshus i Luleå är boende i området skakade.

När Aftonbladet kommer till platsen på onsdagskvällen är avspärrningarna borttagna. I trappuppgången finns en fläck av blod kvar.

Polisens avspärrningsband utanför flerfamiljshuset.

En granne som bodde mittemot offret vill vara anonym. Men hon hörde när det smällde på tisdagen. Eftersom det pågått renoveringsarbete i byggnaden reagerade hon inte mer på smällen, utan tänkte att någon tappade något.

– Jag skulle ut och handla med pappa så jag gick ut som vanligt i trappen och då ser jag en man på golvet, och sen ser jag polis som säger ”upp igen och lås dörren och kom inte ut igen”. Jag hann inte tänka, jag gick upp. Sen tänkte jag på den där smällen och att det luktade bränt i hallen, säger hon.

Höll på att julstäda

Aftonbladet har pratat med en annan granne som bor högst upp i huset. Han jobbar i en gruva i Norrbotten men var hemma i Luleå när det inträffade.

– Jag jobbar skiftgång, så jag kom hem i veckan och skulle upp till stugan nu i dag, så jag passade på att julstäda i går. Jag hade stereon på med musik, kanske lite högre än vanligt och så höll jag på att dammsuga. Jag hade ljud runt omkring mig så det smälte nog in i bakgrunden. Egentligen hörde jag ingenting, om det var nån fejd, säger grannen.

”Man blev lite skärrad just när det hände så tätt inpå en”, säger en granne.

Polisen larmades till bostaden strax innan klockan 19 på kvällen. Men det var först vid 21-tiden, när grannen skulle gå ut med sopor, som han märkte att något hade hänt.

– När jag öppnade dörren hörde jag polisen ropa att jag var tvungen att hålla mig i lägenheten. Då blev jag lite skärrad och tänkte ”vad är det som hänt här”. Sen gick jag in och kollade på nätet och såg en artikel att det hade varit tumult med nåt grovt brott.

Men mer information än så gav inte polisen ut under tisdagen. Det var först på onsdagen man bekräftade att en man hade blivit skjuten till döds i byggnaden.

– Det var chockerande. Man blev lite skärrad just när det hände så tätt inpå en. Jag har upplevt god stämning i mitt trapphus alla de åren jag bott här. Och det har inte varit speciellt mycket stök.

”Allmänt trevlig”

Enligt uppgifter till Aftonbladet var det en grannkonflikt som låg bakom mordet.

Grannen har stött på både offret och den misstänkte någon gång under de nästan tjugo åren han bott på adressen. Den misstänkte i 30-årsåldern har han flertalet gånger pratat med på väg till eller från jobbet.

– Då brukar han vara ute här på bakgården och dona. Han var allmänt trevligt som jag uppfattat.

Offret träffade han färre gånger. Knappt så de mötte varandra i trappen. Grannen beskriver honom som en person som håller sig för sig själv. 

Efter att han förstått vad som hänt i huset var grannen glad att han planerat en tur till sin stuga. För att ta sig till sin lägenhet måste han passera brottsplatsen där polis och kriminaltekniker arbetar.

– I dag känns det lite… säger han och pausar en stund. Man har inte hunnit smälta det, det känns verkligen chockerande, annorlunda.

Följ ämnen i artikeln