Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Zelenskyj byter ut sin försvarsminister

TT

Publicerad 2023-09-03

Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov byts ut, skriver landets president Volodymyr Zelenskyj på meddelandeappen Telegram.

Ny ukrainsk försvarsminister väntas bli Rustem Umerov. En person som enligt Zelenskyj inte behöver någon närmare introduktion.

41-årige Umerov har suttit i parlamentet och har spelat en viktig roll i de känsliga förhandlingarna om särskilda spannmålsavtal, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Han är för närvarande chef för Ukrainas största privatiseringsfond.

Ansvarig för ESC i Kiev 2017

Zelenskyj motiverar sitt beslut med att ”departementet behöver ett nytt sätt att arbeta och nya former av samverkan både med militären och med samhället som helhet”.

Han konstaterar också att ”Oleksij Reznikov har genomgått mer än 550 dagar av fullskaligt krig”.

Oleksij Reznikov tillträdde som försvarsminister tre månader före Moskva inledde sitt storskaliga anfallskrig, skriver AFP. Han har lett Kievs förhandlingar med allierade för att få moderna vapen och utrusning till de ukrainska styrkorna.

Reznikov är i botten jurist och han har varit biträdande borgmästare i Kiev. Han var också en av de ansvariga när Ukraina var värd för Eurovision Song Contest (ESC) i Kiev 2017.

Han lämnar nu sitt uppdrag mitt under den ukrainska motoffensiven.

Biträdande försvarsministern fick gå

Ukraina har hårt tryck på sig från EU att bekämpa den inhemska korruptionen. I januari i år behöll Reznikov sitt jobb, men landets biträdande försvarsminister fick sparken efter att det uppdagats att försvarsdepartementet upphandlat livsmedelskontrakt som kostade tre gånger marknadspriset.

Zelenskyj säger i sitt dagliga tal att parlamentet den kommande veckan ska få ta ställning till hans ”personalbeslut” att föreslå Rustem Umerov som ny försvarsminister.

”Jag förväntar mig att parlamentet stöder denna kandidat”.