Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Stopp för Start: Det innebär Putins paus

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2023-02-22

Symboliken är tung när Vladimir Putin vänder ryggen till nedrustningsregler med rötter tillbaka till Ronald Reagan.

Men vad betyder det i praktiken? Några möten inom ramarna för Nya Start-avtalet har inte ägt rum på flera år. Däremot kan det få omedelbar effekt om informationsutbytet stryps.

Nya Start skrevs under av dåvarande presidenterna Barack Obama och Dmitrij Medvedev i Prag våren 2010. Det följde på flera liknande överenskommelser, ursprungligen en idé från Reaganstyrets tid i USA på 80-talet, som skulle få ned, och kontrollera, antalet atomvapen hos de två supermakterna USA och Sovjet, sedermera Ryssland.

Därför väckte det oro och fördömanden från hela världen när president Putin i sitt linjetal denna vecka kungjorde att Ryssland pausar sin medverkan i Nya Start.

Avtalet stadgar bland annat att de båda länderna får kontrollera varandras vapenlager. Inspektörer har genomfört över 300 sådana inspektioner sedan det trädde i kraft för drygt ett decennium sedan.

Men nu var det flera år sedan senast. Inspektionsvisiterna stoppades våren 2020, med hänvisning till den då uppblossande pandemin. Det finns en kommission med deltagare från båda länderna som ska hantera hur avtalet genomförs, men den träffades senast hösten 2021.

”Agera ansvarsfullt”

Ett år senare tog Ryssland avstånd från arbetet, som en protest mot USA:s stöd till Ukraina. När en ny träff planerades i Egypten för tre månader sedan lämnade Ryssland återbud utan förklaring, uppger USA:s tjänstemän enligt nyhetsbyrån AP.

Däremot är själva avtalet fortfarande i kraft. Och timmarna efter Putins tal i tisdags förklarade ryska utrikesdepartementet att även om arbetet pausas kommer landet fortfarande att följa reglerna. ”Ryssland avser att agera ansvarsfullt och fortsätta att strikt följa de restriktioner för angivet antal strategiska offensiva vapen, under avtalets giltighetstid”, heter det enligt AP.

Avtalet gällde först i tio år, 2011–2021, och förlängdes sedan till 2026.

Att skaffa nya kärnvapen är ju inte gjort i en handvändning, men vad Rysslands nya linje betyder i praktiken kommer att klarna inom bara några dagar. Informationsutbytet pågår hela tiden.

– Det kommer notifikationer varenda dag, säger William Alberque vid forskningsinstitutet IISS (International Institute for Strategic Studies) till AP.

De tas emot av specialavdelningar som internationellt förkortas NNRRC (National Nuclear Risk Reduction Center), som i USA lyder under utrikesdepartementet och Ryssland under försvarsdepartementet. Om flödet uteblir där blir effekten tydlig, säger Alberque.

– Då förlorar vi data omedelbart, spårningen av exakt hur många strategiska vapen de har, huruvida de är där de ska vara, och huruvida de beter sig som väntat.

”Tydligt tecken”

En lite större värdemätare kommer också i nästa vecka. Den 1 mars ska parterna skicka sammanfattningar till varandra om hur stor atomarsenal de har.

Men framför allt ingår de senaste utspelen i ett trendbrott. Om USA och Ryssland måste återgå till att gissa vad den andre gör med sina kärnvapen ökar risken för missar och felbedömningar.

”Det innebär inte omedelbart att kapprustningen är i gång, men det är ett tydligt tecken på att de förtroendeskapande avtalens tid är förbi”, skrev Gudrun Persson, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT efter Putins tal.

”I så måtto är det allvarligt och det betyder att säkerhetsläget i Europa och världen försämrats”.