Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Trump: Jag ska bara vara diktator i en dag

Tina Magnergård Bjers/TT

Publicerad 2023-12-06

Republikanen och expresidenten Donald Trump, fotograferad vid ett valmöte i Cedar Rapids i Iowa i helgen.

Expresident Donald Trump lovar att inte agera som en diktator om han vinner USA:s presidentval – med undantag för första dagen.

– Jag vill stänga gränsen och jag vill borra, borra, borra, svarar den frispråkige republikanen på frågan om vad väljarna kan vänta sig under den första och enda ”diktatorsdagen”.

Kommentarerna fälldes vid en frågestund med väljare i Davenport i den viktiga primärvalsdelstaten Iowa som sändes av nyhetskanalen Fox News.

”Älskar” Hannity

Utfrågningen leddes av den konservative programledaren Sean Hannity, som anses stå Donald Trump nära. Hannity frågade om Trump planerade att ägna sig åt maktmissbruk i syfte att hämnas på politiska motståndare.

– Jag älskar den här killen, svarade Trump om programledaren.

– Han säger: ”Du kommer väl inte att vara en diktator?” Jag säger: nej, nej, nej. Utom när det gäller första dagen. Vi stänger gränsen, och vi borrar, borrar, borrar. Sedan ska jag inte vara diktator mer.

Republikanen sade också att han inte tror att sittande Joe Biden blir Demokraternas presidentkandidat i valet som hålls om 11 månader.

– Personligen tror jag inte han grejar det fysiskt. Jag har sett honom på stranden. Han klarade inte att lyfta en strandstol.

Enormt övertag

Trots flera åtal har Trump en överväldigande ledning i mätningarna över vem Republikanernas väljare vill se som presidentkandidat. Hela 61 procent vill ha Trump, jämfört med 13 procent för tvåan och Floridaguvernören Ron DeSantis och det tioprocentiga stöd som trean och tidigare FN-ambassadören Nikki Haley har.

Nomineringsmötena i Iowa hålls den 15 januari och primärvalssäsongens första händelse.

Under natten till torsdagen svensk tid möts fyra andra republikanska presidentaspiranter för tv-debatt, en tillställning Trump står över.