Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Efter maratonstrejk: Avtal för brittiska läkare

TT-AFP

Publicerad 2024-09-16 21.49

Strejkande läkare i London i maj i år. Nu har de fått ett avtal.

Efter 18 månader av strejker och strejkhot har brittiska läkare gått med på regeringens senaste bud och kommer att återgå till arbetet i full styrka.

Läkarna får ett lönelyft på 22,3 procent under två år, vilket är långt från de 35 procent de begärt men ändå tillräckligt för att två tredjedelar av de 45 830 medlemmarna skulle rösta ja.

– Det skulle aldrig ha behövt gå så här långt men vi har visat vad vi kan åstadkomma med ren bestämdhet och en regering som är villig att diskutera en realistisk väg framåt, säger fackets ordförandepar Robert Laurenson och Vivek Trevedi.

För den nya Labourregeringen är avtalet en framgång. Hälsominister Wes Streeting sade att ett avtal var högsta prioritet när han tillträdde i juli.

Under de 18 månader konflikten pågått har den aktuella kategorin läkare – som är i början av karriären och utgör ungefär halva arbetsstyrkan – strejkat i sammanlagt 44 dagar vilket orsakat stora störningar i sjukvården.

Laurenson och Trevedi konstaterar att trots löneökningen ligger läkarnas reallöner nästan 21 procent under nivån år 2008.