Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Sverige friförklarat från svinpest

TT

Publicerad 2024-09-23 13.49

Fagersta kommun förbjöd förra hösten folk att visats i skogarna med anledning av utbrottet av afrikansk svinpest. Arkivbild.

EU-kommissionen och EU:s medlemsstater har godkänt Sveriges ansökan om att bli friförklarat från afrikansk svinpest efter förra årets utbrott.

Det var hösten 2023 som afrikansk svinpest konstaterades i Sverige. Den allvarliga virussjukdomen drabbar vildsvin och grisar och en smittad zon upprättades kort därefter vid Fagersta och Norberg.

Den svenska strategin för att bekämpa smittan har sedan dess visat sig vara framgångsrik. Jordbruksverket har tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, jägarsamfundet och andra aktörer arbetat intensivt med smittspårning och bekämpning.

– Framgångsfaktorerna har varit beslutsamhet och effektivitet, säger Lena Hellqvist Björnerot, chefsveterinär på Jordbruksverket, och pekar bland annat på gott samarbete mellan jägare, kommuner och myndigheter, liksom den ”otroliga följsamhet” som de boende i det drabbade området i Fagersta visat.

Även landsbygdsminister Peter Kullgren gläds åt att Sverige friskförklarats och kommer att informera övriga ländernas ministrar på dagens jordbruks- och fiskeministermöte i Bryssel.

– Tack vare ett fantastiskt bra arbete från våra myndigheter som var på tårna, en bra förberedelse, men också ett enormt engagemang från hundratals lokala jägare så har vi lyckats på rekordtid att få bukt med den här smittan, säger han till TT i Bryssel.

Följ ämnen i artikeln