Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vattenfyllda gator och uppslitna träd i Shanghai

TT-EFE

Publicerad 2024-09-16 07.39

Översvämmade gator, tusentals inställda flyg och tiotusentals träd som dragits upp med rötterna.

Tyfonen Bebinca har dånat in över den kinesiska mångmiljonstaden Shanghai.

Nära ovädrets öga uppmättes vindhastigheter på 42 meter i sekunden, långt över gränsen för orkan.

Det blev ett bryskt uppvaknande på måndagen för många av Shanghais 25 miljoner invånare när tyfonens öga gick in över land vid Pudong-området.

Mycket av verksamheten i staden hade dock ställts in, sedan varningarna om det snabbt växande ovädret började komma för några dagar sedan. Skolor höll stängt, människor stannade inomhus och över 400 000 hade evakuerats undan skyfallen och de starka vindarna.

Över 1 400 flygavgångar ställdes in bara i Shanghai. Även i kringliggande städer som Hangzhou och Ningbo blev hundratals plan kvar på marken.

Hittills har förhållandevis lindriga skador rapporterats. En man fick tas till sjukhus sedan han fått ett fallande träd över sig. 53 hektar odlingsmark är översvämmad. Och några hundra hushåll är strömlösa.

Över 60 000 räddningsarbetare och brandmän stod redo att bistå de ovädersdrabbade. När Bebinca dragit vidare ägnade de sig främst åt att röja bland fallande trädgrenar och annat som stormen fört med sig.

Tyfonen beskrivs som den starkaste som slagit till mot Shanghai-området på åtminstone 75 år. Den försvagades i takt med att den rörde sig inåt land mot provinserna Jiangsu, Anhui och Zhejiang. Fortsatta skyfall förutspås i Shanghai fram till onsdag.