Gös, skinka och röding får EU-skydd

TT

Uppdaterad 03.33 | Publicerad 03.03

Den skyddade beteckningen innebär vissa bestämmelser i tillverkningen av produkten.

Hjälmargös, Vindelnrökt skinka och Lappländsk Fjällröding får en skyddsmärkning av EU. Syftet är att hjälpa producenter att lyfta fram produktens kvalitet och öka intresset för dess ursprung.

”De skyddade beteckningarna främjar inte bara våra svenska jordbruks- och livsmedelsprodukter av hög kvalitet utan bidrar också till att bevara produktion och arbetstillfällen på landsbygden och stärka svensk livsmedelsproduktion och besöksnäring i regionerna”, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) enligt ett pressmeddelande från regeringen.

Den skyddade beteckningen innebär att produkterna måste tillverkas enligt vissa bestämmelser. Det innebär för Vindelnrökt skinka att hela produktionsprocessen från saltning till rökning och bitning ska äga rum i det geografiska området Degerfors socken i Västerbotten.

Hjälmargös ska, som namnet antyder, fiskas i sjön Hjälmaren och Lappländsk Fjällröding ska tas upp i vattendrag i Arjeplog, Arvidsjaur, Lycksele, Vilhelmina och Åsele tingslag samt Malå socken i Lappland.

Följ ämnen i artikeln