Dyr mat och doft av olja – så är toppmötet
Publicerad 2024-11-12 18.51
Dyr mat, mycket folk, förseningar och en doft av olja. Klimatmötet i Baku är en tummelplats för tiotusentals lobbyister, miljöaktivister, forskare och journalister. Här är fyra röster från COP29.
Bernt Nordman är klimatexpert och representerar Världsnaturfonden WWF Finland på plats i Baku.
– Mötet började med en stor så kallad agendafajt, alltså att hela första dagen gick åt till att diskutera vad vi kan diskutera, säger han. Så det började inte särskilt bra, men nu så har förhandlingarna kommit i gång på allvar, säger han.
För att kunna beteckna COP29 som framgångsrikt behövs ett nytt insamlingsmål för klimatfinansiering, det så kallade NCQG.
– Det nuvarande löftet är 100 miljarder dollar per år, vi behöver ett beslut som är mångdubbelt högre.
Simon Evans är policyredaktör på brittiska klimatnyhetssajten Carbon Brief. Han tycker att mötet lagt i en ny växel.
– Nu är förhandlingarna i gång och de är lite som en bubbla i bakgrunden tills den spräcks och tar en mer framträdande roll, säger han.
Logistiken har funkat ovanligt smidigt. Men maten är dyr – en sopplunch kostar motsvarande drygt 260 kronor.
– Det finns inga fönster här, och det är väldigt starkt artificiellt ljus. Så det är en typisk COP-miljö, säger han.
Lägre motivation
David Lapola, professor vid Universidade Estadual de Campinas är fortfarande jetlaggad efter resan från hemlandet Brasilien. Han ska presentera en forskningsrapport vid ett av mässans många sidoevenemang.
Han berättar att det är mycket folk, men att motivationen känns lägre än i Dubai förra året.
– Jag tror inte att folk förväntar sig så mycket av årets COP. Ambitionerna är inte så höga.
Han konstaterar att hans specialområde skogen är frånvarande, men att den kanske får en större roll i nästa års möte i Brasilien.
– Det är en stor paradox här i Baku för att bokstavligen så luktar det olja. Jag tror att det är ett raffinaderi i närheten, och röken drar in över staden. Överallt ser man konferensens motto – i solidaritet för en grön värld – men den doft man känner rimmar illa med den, säger han.
Spänner fast sig
Laetitia Pettinotti är observatör från tankesmedjan ODI, och har som observatör insyn i förhandlingarna – som inletts med förseningar.
– Alla spänner fast sig för ett maraton, säger hon.
Hon tycker att det krävs mer än en målsumma för att avtalet ska ses som framgångsrikt. Det behöver betona brådskan, vara tydligt och fungera som en språngbräda för finansiella klimatsamarbeten.
– För det finns mycket mer att förhandla om när det kommer till klimatfinansieringen, säger hon.