Interna kravet på Andersson: Öppna upp plånboken

Publicerad 2024-06-26 18.45

ALMEDALEN. S-föreningen Reformisterna uppmanar partiledningen att tänka om kring Sveriges finanspolitik.

Den majoritet som nu finns i riksdagen för att låna pengar till infrastruktur, klimatomställningen och försvaret måste utnyttjas i kommande förhandlingar, säger föreningens ordförande Markus Kallifatides.

– Vi har momentum och det måste vi vara tydliga med.

S-föreningen Reformisterna fortsätter att försöka trycka Socialdemokraterna vänsterut.

När riksdagens partier snart ska diskutera det finanspolitiska ramverket, som styr statsbudgetens storlek, ställer Reformisterna en rad interna krav på S.

I eventuella förhandlingar mellan riksdagspartierna om ramverket, kräver Reformisterna att S har tre tydliga röda linjer:

Överskottsmålet Målet om att den offentliga sektorn varje år ska spara. Sedan 2019 är målet för det offentligfinansiella sparandet en tredjedels procent av BNP i genomsnitt, över en konjunkturcykel.ska slopas, lånefinansiering ska göras möjlig och pengarna ska gå till investeringar – inte löpande kostnader.

”Så länge slutuppgörelsen inte motsvarar dessa tre röda linjer bör Socialdemokraterna kräva fortsatt förhandling, även om det sker över valet 2026”, skriver Reformisterna i sitt PM om kraven.

– Nu är det skarpt läge, nu pågår en översyn av det finanspolitiska ramverket. Reformisterna, Sveriges största S-förening, vill vara tydliga med våra förväntningar, säger föreningens ordförande Markus Kallifatides, som också sitter i riksdagen för S.

– Det här är inte vad som helst, det är den viktigaste frågan inrikespolitiskt under den här perioden.

Markus Kallifatides, Reformisternas ordförande.

”Behöver inte stå inför de hårda valen”

Reformisterna vill att partiet öppnar upp för omfattande investeringar i klimatomställningen, infrastruktur, välfärden och försvaret.

Kostnaden beräknas till upp till 200 miljarder kronor per år under åtminstone en åttaårsperiod.

– Vi behöver inte stå inför de hårda valen hela tiden. Vi har den här möjligheten, säger Markus Kallifatides.

Men än så länge har partiledningen varit tveksam till att staten ska låna pengar – trots att den svenska statsskulden är mycket, mycket låg.

Markus Kallifatides säger att han bedömer att stödet för Reformisternas linje är ”oerhört mycket starkare än det någonsin varit i närtid”.

S-ledaren Magdalena Andersson.

”Vi har momentum”

Reformisterna menar att det finns en riksdagsmajoritet för att öka den svenska statsskulden för att kunna lägga mer pengar på olika delar av samhällsbygget.

Förutom S har även V, MP, C, L och KD öppnat för lån. Kvar står SD och M som är tveksamma eller säger nej.

Även LO, Svenskt Näringsliv och Finanspolitiska rådet har ställt sig bakom större investeringar och förändrat ramverk.

– Vi kan inte ge vare sig Moderaterna eller de bakåtsträvande Sverigedemokraterna veto över en såhär viktig fråga, säger Markus Kallifatides.

– Vi har momentum och det måste vi vara tydliga med och vara offensiva.