Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Påven ber om ursäkt efter prat om "bögerier"

TT-AP

Publicerad 2024-05-29

Påve Franciskus. Arkivbild.

Påve Franciskus är i blåsväder. Nu ber han om ursäkt för att ha använt en nedsättande term om homosexuella män, rapporterar italienska Ansa.

Under ett möte med italienska biskopar ska påven, bakom stängda dörrar, ha sagt att det ”redan är för mycket 'bögerier'” vid prästseminarierna.

Enligt tidningen Corriere della Sera ska kommentaren ha yttrats i ”vardaglig ton” i syfte att bekräfta den katolska kyrkans förbud mot homosexuella präststudenter.

”Påven har aldrig haft för avsikt att förolämpa eller uttrycka sig på ett homofobiskt sätt, och han ber om ursäkt till dem som känt sig kränkta”, säger Vatikanens talesperson Matteo Bruni nu i ett uttalande – dock utan att bekräfta eller förtydliga påvens exakta ord.

Bruni påtalar att påven tidigare, vid flera tillfällen, understrukit att ”det finns plats för alla” i kyrkan. Under sina elva år som påve har Franciskus varit tvetydig om homosexualitet – bland annat har han gett sin välsignelse till samkönade par, men samtidigt hållit fast vid att äktenskapet som institution är förbehållet man och kvinna.

Den senaste kommentaren har fått skarp kritik av kristna hbtq-grupper, men även av en rad italienska politiker.