Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Franska valet: Vem vann egentligen?

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2024-07-08

Vem vann – och vem får regera?

Parlamentsvalet i Frankrike kommer att följas av kompromiss eller kris. Ett överraskande resultat följs av flera frågor.

Vem vann valet?

Tre stora block utkristalliserades, men inget av dem blev tillräckligt stort för att regera på egen hand. Det skapar ett ovanligt läge i fransk politik som kommer att kräva kompromisser.

Den breda vänsteralliansen Nya folkfronten (NFP) blev störst, trots att många hade förutspått en fortsatt frammarsch för ytterhögern.

Ytterhögerpartiet Nationell samling (RN) fick klart flest röster i landet i stort, men lyckades inte bli störst i lika många enskilda valkretsar som NFP eller president Emmanuel Macrons mittenallians Tillsammans.

.

Vem ska bilda regering?

Formellt är det upp till presidenten, men enligt praxis ska uppdraget ges till den största gruppen i nationalförsamlingen.

Utgångspunkten ska också vara att regeringsbildaren har möjlighet att samla stöd från en majoritet av ledamöterna, eller åtminstone vara så tolererbar att de inte vill gå samman för att avsätta den.

Den stora vänsteralliansen behöver söka samarbete av något slag, företrädesvis med Macrons mittenallians. Men där säger ledande röster att något samarbete med radikaler som Okuvliga Frankrike (LFI) inte är aktuellt. I stället uttrycks förhoppningar om breda koalitioner utan ytterkantspartier.

Tidningen Le Monde ser två andra tänkbara scenarier. I det ena går flera partigrupper ihop i en storkoalition under premissen att det är ett slags samlingsregering, ett nödvändigt ont. I det andra tar president Macron initiativ till en regering med teknokrater som får balansera nationalförsamlingens intressen.

.

Vem leder valvinnarna?

NFP gick till skillnad från de andra blocken inte till val med en kandidat till premiärministerposten.

Den brokiga vänsteralliansen ska under denna vecka kompromissa fram en sådan, men det är ännu oklart hur.

Dess största parti Okuvliga Frankrike (LFI) leds av den frispråkige Jean-Luc Mélenchon, men 72-åringen är ett rött skynke för många meningsmotståndare.

Där tycks det mer moderata Socialistpartiet (PS), traditionellt största parti till vänster, vara mer villigt att luta sig mot mitten för kompromiss.

.

Om det inte går då?

Emmanuel Macron har bett sin premiärminister Gabriel Attal att sitta kvar tills vidare. Det finns ingen formell deadline för regeringssonderingarna, men den nya nationalförsamlingen tillträder den 18 juli och skulle då enkelt kunna avsätta Attal med regering.

Ett till nyval är inte aktuellt då det måste gå minst ett år mellan dem.