Över hundra döda under hinduisk sammankomst

TT-AFP

Publicerad 2024-07-02 13.15

Två kvinnor sörjer en död släkting utanför det sjukhus dit de flesta offren fördes.

Minst 116 människor har omkommit efter att panik bröt ut under en hinduisk sammankomst i norra Indien.

Tragedin inträffade efter att en stor folksamling hade mött upp för ett bönemöte med en lokal hinduisk ledare som hedrade guden Shiva utanför staden Hathras söder om Delhi.

Ett tillfälligt uppsatt tält föll delvis samman av en sandstorm när mötet var slut, vilket orsakade panik och många trampades ned av andra flyende besökare. Ytterligare andra dog eller skadades när de föll ned i ett djupt dike.

– Folk började ramla på varandra, en efter en. De som hamnade långt ned dog, de drogs ut av andra besökare, säger ett vittne, Shakuntala Devi, till Press Trust of India.

Dödssiffran befaras stiga då minst 150 personer fördes till sjukhus, utöver de som på olycksplatsen bekräftades ha omkommit.

Premiärminister Narendra Modi har erbjudit de drabbade ekonomisk hjälp och Yogi Adityanath, den högste ansvarige i delstaten Uttar Pradesh, uppger att han utreder misstankar om att arrangörerna släppt in 15 000 åskådare – tre gånger så många besökare som de hade tillåtelse till.

Olyckor med dödlig utgång är inte ovanliga under religiösa sammankomster i Indien. År 2013 dog 115 människor när panik bröt ut efter rykten om att en bro var på väg att kollapsa nära ett tempel där 400 000 människor hade samlats.