Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Döms för tonårsmord i Alingsås– "kraftigt våld"

TT

Publicerad 2024-06-07

Minnesplats med ljus efter mordet på en 15-årig pojke i Alingsås. Arkivbild.

Efter nästan en veckas sökande hittades en försvunnen 15-årig pojke död i ett vattendrag i Alingsås med över hundra knivhugg i kroppen.

Nu döms en 16-årig pojke till fyra års sluten ungdomsvård för mord.

Rätten konstaterar att mordet ”begåtts under tämligen brutala former på en ödslig och undanskymd plats och har innefattat ett kraftigt våld med synnerligen omfattande stick- och skärskador”.

Pojken döms även för grovt gravfridsbrott.

Enligt åklagarsidan har mordet föranletts av en konflikt, men tingsrätten anser inte att det går att slå fast 16-åringens motiv. Rätten konstaterar dock att han efter händelsen och under rättegången varken visat tecken på ånger eller empati.

Hittades i å

Det uppmärksammade mordet skedde i början på oktober förra året. När 15-åringen försvann från sitt hem i Alingsås den 2 oktober vidtog en omfattande sökinsats. Sex dagar senare hittades han död i Säveån, mördad med över hundra knivhugg.

Samma dag häktades den nu dömde 16-åringen, som var bekant med offret.

Enligt domen stämde pojkarna träff den 2 oktober på den plats där 15-åringen senare hittades död och där 16-åringen ska ha bränt kläder och handskar för att undanröja bevis.

Den dömde pojken ska tre dagar efter mordet ha återvänt till platsen och släpat ner kroppen i den intilliggande Säveån.

Hävdar nödvärn

16-åringen har medgett att han mötte 15-åringen på mordplatsen och där utövade visst våld, men förnekar brott med hänvisning till nödvärn. Om det stora antalet knivhugg säger han sig, enligt sin advokat, ha “begränsade minnesbilder”.

En rättsmedicinsk undersökning har visat att 16-åringen inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för gärningen. Bevisningen består av bland annat dna, mobiltrafik och pojkens egna uppgifter.

Straffvärdet för en person över 18 år motsvarar enligt tingsrätten 24 års fängelse.