Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Adelsmannen Tigerschiöld rev anrik gård: ”Ett helgerån”

Uppdaterad 2020-06-29 | Publicerad 2020-06-28

Aftonbladets reporter Helena Trus och fotograf Peter Wixtröm har besökt Skånes riviera – en reportageserie i sex delar.

SKANÖR-FALSTERBO. En anonym anmälan avslöjade att adels- och finansmannen Patrik Tigerschiöld rivit K-märkta Bergendorffska gården utan tillstånd.

Nu har det omtalade bygget stått still i över ett års tid.

– Det finns bara förlorare i det här, säger Patrik Tigerschiöld.

Ett grått skal av lecablock och tegel ekar tomt på Storgatan i Falsterbo. Här pågick renoveringsprojektet som blev en riksnyhet.

Adels- och finansmannen Patrik Tigerschiöld hade fått bygglov för att renovera den Bergendorffska gården från sent 1700-tal.

Stora tygtäckta byggnadsställningar sattes upp och det var inte förrän efter en anonym anmälan som kommunen gjorde en inspektion. Och kunde konstatera att stora delar av huset hade rivits. Bygget stoppades.

– Vi har en dialog med fastighetsägaren som tillsammans med arkitekt och byggnadsantikvarie jobbar för att ta fram ett återuppbyggnadsförslag. Det är en pågående process, förhoppningsvis i slutskedet nu, säger Mentor Demjaha på Vellinge kommun.

– De ska lämna in reviderade ritningar.

Historikern och Skanörsbon Stellan Carlson är en av ortsborna som har reagerat starkt mot rivningen.

– Det är ett helgerån. Allt var frid och fröjd tills kommunen gjorde en inspektion och konstaterade att huset var borta, att det helt försvunnit, säger han.

Tält täckte byggnaden

Bergendorffska gården var ett av få hus som överlevde de två stora bränderna i Falsterbo 1895 och 1911. 

– Gården har varit ett jordbruk, och har gått i den Bergendorffska familjen i århundraden. Det som är det lite luriga, att man satte upp ett totaltält över byggnaden, att den var helt inkapslad. Där trodde man att de höll på att renovera. Det blev uppror här, säger Stellan Carlson.

Det var augusti 2016 som paret Tigerschiöld köpte gården i Falsterbo av en person ur släkten Bergendorff. Ett kulturmärkt hus från 1700-talet, med en boarea på 94 kvadratmeter för 7,7 miljoner kronor.

Paret Tigerschiöld överklagade byggstoppet till både länsstyrelsen och till mark- och miljödomstolen, som i januari i år slog fast att det var rätt av kommunen att stoppa bygget.

När Aftonbladet når Patrik Tigerschiöld på telefon vill han egentligen inte kommentera ärendet. Men säger att bygget stått stilla sedan den 9 mars förra året.

– Tanken var att bygga upp det igen så att det skulle se identiskt ut som originalet, säger han.

Är du förvånad över hur det här landade?

– Det är klart att jag inte förväntat mig att det skulle bli som det blev, det är ett misslyckande för alla parter, det är jättetråkigt.

”Historiska värdet borta”

Tigerschiöld har tidigare uttalat sig om att de använt sig av de främsta experterna och att de plockat ner huset bit för bit. Att de sparat varenda tegelbit, och att dörrar och fönster står på ett snickeri för renovering.

Men historikern och ortsbon Stellan Carlson menar att det kulturella har försvunnit och inte går att återställa.

– Herr adliga Tigerschiöld ska bygga upp huset så att det är identiskt med hur det en gång såg ut, men det har ju inget med det att göra. Det är få som kommer se någon skillnad. Men det kulturhistoriska värdet är borta och går inte att bygga upp igen. Nu står det ju bland annat lättbetongväggar här, det är knappast originalmaterial, säger han.

Det finns ortsbor som reagerat starkt på att ni rivit ett K-märkt hus, vad tänker du om det?

– Jag vill inte gå in på det där. Alla vill att det ska bli en lösning på det här, men du får prata med kommunen om det, säger Patrik Tigerschiöld.

Aftonbladets Peter Wixtröm och Helena Trus på plats i Falsterbo.

PODD Stormfloder hotar sommaridyllen

Falsterbo i Skåne är bland annat känt som badort, ett semesterparadis som lockar kungligheter, kändisar och miljardärer. Men under vintern 2017 så drabbades området av en stor översvämning. Havsnivån höjdes med över 1,5 meter och flera invånare fick se sina tomter och hus fyllda med vatten. Översvämningen blev som en väckarklocka och nu pågår en strid i samhället mellan kommun och invånare. Kommunen vill bygga en två mil lång vall längs med kusten för att skydda samhället och de fastigheter som ligger längs med kusten. Vad handlar den här striden egentligen om och vilka risker finns om vallen inte byggs? Det här tar vi upp i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen