Svenska åklagare utreder IS folkmord
Publicerad 2019-05-16
Svenska åklagare samlar vittnesmål i Sverige om Islamiska statens misstänkta folkmord på yazidier i Syrien.
Terrorrörelsens fall väcker visst hopp om att komma åt ansvariga och samla in mer bevis.
Folkgruppen yazidier har drabbats hårt av jihadiströrelsen IS härjningar i Irak och Syrien. 2016 klassade FN terrorgruppens rensning av folkgruppen som folkmord.
En del av de yazidier som lyckats fly har hamnat i Sverige och sedan några år tillbaka försöker åklagare och utredare inom polisen att aktivt söka upp yazidier i Sverige för att dokumentera de brott de utsatts för.
Enligt förundersökningsledare Reena Devgun finns "ett stort antal utredningar".
– Vi letar efter vittnen och målsägande i Sverige. Vi hör alla som vill medverka och kan ha något att berätta och skälet till det är att vi ser att det finns ett svenskt intresse och också möjligheter till lagföring, säger Reena Devgun, åklagare vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, till TT.
Ser resultat
Tusentals yazidier, huvudsakligen män och pojkar, mördades av IS 2014 samtidigt som tusentals kvinnor och flickor togs till fånga.
Arbetet med att samla in vittnesmål från yazidier pågår inte bara i Sverige utan i många europeiska länder, som också utbyter information med varandra.
– Även om jag inte vill gå in på enskilda ärenden kan jag säga att vi har bistått europeiska kollegor just med att genomföra förhör med personer som kan vara relevanta i deras utredningar, och på samma sätt har vi fått stöd av europeiska kollegor, säger Reena Devgun.
– Det är resultat som gör att deras utredningar eller våra utredningar leder vidare.
De svenska åklagarna har dock ännu inte kommit så långt att de kan redogöra för enskilda utredningar. Reena Devgun svarar inte på om några misstänkta förövare identifierats, och inte heller på om det finns några kopplingar till svenska IS-anslutna.
TT: Har någon delgivits misstanke om brott?
– Det kan jag inte kommentera. Skulle någon ha varit frihetsberövad eller häktad skulle ni ha vetat det.
IS fall underlättar
En svår uppgift är hitta bevis som håller. Men i och med IS fall har möjligheten underlättats, bedömer hon.
– Vi vill ju komma åt bevisning och det är klart att bevisning kan komma i händerna på enheter, myndigheter eller organisationer som vi faktiskt har möjlighet att få ut det ifrån, säger hon.
Lämnar förövare Syrien ökar möjligheten till lagföring ytterligare.
– Det är väldigt svårt att få ut en misstänkt från Syrien, då vi inte har någon möjlighet att få rättslig hjälp i Syrien. Så det är klart att om IS fall har fått personen att lämna Syrien så ökar våra möjligheter att komma åt den.
TT: Ser du framför dig ett åtal inom överskådlig tid?
– Det kan jag inte svara på. Men jag tror inte att det finns några snabba lösningar. Den stora utmaningen är bevisningen och där får man ha ett visst tålamod för hur den samlas in och hur vi kan komma vidare, säger Reena Devgun.