Coronaviruset drabbar förorterna: ”Familjer sörjer”
Minst sex personer har avlidit i Järvaområdet – 130 smittade
Uppdaterad 2020-03-25 | Publicerad 2020-03-24
Minst sex personer har avlidit på grund av coronaviruset i förorterna i Järva.
Men efter att läkare larmat om att majoriteten av dödsfallen var svensk-somalier, känner en del sig utpekade.
– Det handlar inte om att peka ut någon, utan om att visa hur allvarligt läget är, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan.
En kvinna bär matkassar över ett öde Hjulsta centrum. Mariam Hussein handlar åt sina föräldrar. Egentligen främst åt sin pappa – mamman har nämligen redan haft corona och suttit i karantän, ett av de första fallen i Sverige.
– Hon blev förmodligen smittad på planet hem från Iran, berättar Mariam.
Imamen: Informationen kom för sent
På flera håll i Järvaområdet i dag skyndar folk förbi med munskydd och ansiktsmasker. Ett tv-team filmar grönsaksståndet på Tensta torg, där flygblad från 1177 delas ut till förbipasserande. I Rinkeby har tobaksaffären förlorat mer än hälften av kunderna, moskén är stängd. Även läxhjälpen och kvinnogruppen har stoppats.
Oron för smittan har växt de senaste dagarna, inte minst efter att Svensk-somaliska läkarföreningen larmade om att mer än en tredjedel av Stockholms 15 dödsfall var från dessa utsatta förorter. Nu sitter smittade anhöriga och många andra hemma i karantän.
– Det är också många från Järva som intensivvårdas på sjukhus. Det har kommit som en chock, och det kommer bli fler smittade eftersom informationen kom för sent. Jag har haft samtal med familjer som sörjer, säger imamen Hussein från Rinkeby moské.
”Segregationens pris”
Enligt Region Stockholm är stadsdelarna här, Spånga och Kista, särskilt utsatta för coronasmittan. Omkring 130 fall har bekräftats i Järva av totalt 959 i Stockholm. MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger sig nu ha kontakt med bland annat artister som kan nå exempelvis svensksomalier.
Kanske syftar man på att någon av de populära rapparna skulle kunna göra en samhällsinsats. Bland myndigheternas representanter och chefer syns däremot få med invandrarbakgrund.
– Många här har blivit smittade och sjuka. Det är segregationens pris, säger Ahmed Abdirahman, Hjulstabo och integrationsexpert på Stockholms handelskammare.
Han är en av flera som larmat om skandalen i att informationen om coronaspridning inte nått vissa grupper i samhället. Till exempel dem som inte tar del av Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser, människor som kanske lyssnar mer på imamen än Anders Tegnell.
Nu har svensksomaliska läkare fått göra egna instruktionsfilmer om handtvätt och hur man håller avstånd. De har setts av tiotusentals på sociala medier.
Corona – en klassfråga
– I innerstan har i stort sett allt stannat av, men här finns en enda mataffär, busslinjen 179 som alla åker. Folk tar inte till sig informationen, där finns ett jobb att göra för myndigheterna och för oss alla. Det vore bra om fastighetsägarna satte upp information på olika språk på ingångsdörrar och hissar, säger Ahmed Abdirahman.
Han och flera andra vi pratar med beskriver hur den sociala kulturen bland många förortsbor är svår att rucka på: hur man gärna hälsar på varandra med kindpussar, besöker sjuka, tar hand om sina äldre och grannar, samlas till stora bröllop och ofta bor trångt med flera generationer hemma.
Dessutom är ohälsan större i fattiga områden. På många sätt är coronasmittan även en klassfråga.
– De som kan jobba hemifrån är inte de med lågstatusyrken. Här är folk lite sjukare, det handlar om livsstilsfaktorer som övervikt, diabetes, rökning. Har du råd äter du bättre, tränar mer, säger läkaren Jihan Mohamed, som själv är boende i Järva.
Efter att hon intervjuades av SVT om coronadödsfallen i Järva riktades plötsligt debattens fokus mot just svensksomalierna, en redan utsatt samhällsgrupp, ofta drabbad av förakt och rasism.
Det dröjde inte länge förrän främlingsfientliga sajter utmålade muslimer som smitthärdar.
Han fick sparken – efter åtta år
En del svensksomalier kände att de blev utpekade som grupp, och flera av dem vi tidigare intervjuat ville plötsligt inte vara med i den här artikeln.
Det är viktigt att inte svartmåla, påpekar Ahmed Abdirahman. Men man måste prata om hur corona drabbar förorterna på många sätt. Inte minst de invånare som har osäkra anställningar och tuff ekonomi.
– Det här är socialt svåra områden med droger, skjutningar, fattigdom. Nu kommer det bli många som blir varslade och arbetslösa. Det gör mig ledsen att se hur krisen kommer slå hårt mot det integrationsarbete vi gjort här för att få fler i arbete, säger han.
Vid hållplatsen där buss 179 stannar, mellan Spånga, Tensta, Rinkeby och Kista, möter vi Mohammad Alhilu. Så sent som i måndags var bussen fullproppad, nu nästan tom.
Mohammad har precis fått sparken efter åtta år som barista på en cafékedja som nu står vid ruinens brant.
– I måndags var min sista dag på jobbet. Först tänkte jag att det här skulle gå över. Nu ska jag till arbetsförmedlingen, jag hoppas att jag kan få ett annat jobb, kanske nåt bättre.
PODD Corona – därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig
I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.