Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Nya rekordsiffror för KD-ledaren Busch Thor

Men förtroendet för partnern Ulf Kristersson (M) rasar i nya Aftonbladet/Inizio

Förtroendet för KD-ledaren Ebba Busch Thor rusar. Nu har nära varannan svensk stort eller mycket stort förtroende för henne.

För Ulf Kristersson (M) är utvecklingen den motsatta. Förtroendet för honom rasar i Aftonbladet/Inizio.

Man kan tycka vad man vill om Kristdemokraternas politik. Men oavsett kan man knappast undgå att låta sig imponeras av KD-ledaren Ebba Busch Thors prestationer under det senaste året.

Förra våren var hon i det närmaste uträknad. KD hade lågt väljarstöd och förtroendet för henne själv var verkligen inget att skryta med.

I dag har nästan varannan svensk, 47 procent, stort eller mycket stort förtroende för Ebba Busch Thor. Andelen har ökat med hela fem procentenheter på knappt tre månader.

Störst förtroende har hon bland männen. Över hälften av dem har stort eller mycket stort förtroende för EBT, som hon kallas ibland. De kvinnliga väljarna är lite mer reserverade.

Men om förtroendet rusar för Ebba Busch Thor så rasar det för hennes samarbetspartner Ulf Kristersson (M). Sedan i januari har andelen som har stort eller mycket stort förtroende för honom minskat med hela åtta procentenheter.

Kristersson ligger nu femma i partiledarnas förtroendeliga. Det är inte där ordföranden för riksdagens näst största parti ska befinna sig.

Möjligen kan Busch Thors raketkurva ses som en reaktion på Kristerssons ras. Deras båda partier är författarna till den nu gällande statsbudgeten. Men stödet för Moderaterna sjunker medan det ökar för Kristdemokraterna.

Förtroendekurvorna för de båda partiernas ordförande kan alltså ses som en övertydlig exponent av opinionsläget för deras partier. Medvind för KD, motvind för M.

Ebba Busch Thor (KD) 47 procent + 5 %

För andra mätningen i rad toppar KD-ledaren partiledarnas förtroendeliga trots att hon leder ett av riksdagens mindre partier.

Det har inte hänt någon gång tidigare under de drygt 20 år som Aftonbladet mätt förtroendet för partiledarna.

Utan att förminska Busch Thors insatser är den höga förtroendesiffran snarare ett mått för hur dåligt de stora partiernas ledare presterar än hur bra hon själv sköter sina kort.

Busch Thor är männens Ebba, de gillar hennes tuffa och raka stil. Över hälften av dem, 54 procent, har stort eller mycket stort förtroende för KD-ledaren. Motsvarande siffra bland de kvinnliga väljarna är 40 procent. Även den yngsta väljargruppen, under 30 år, förhåller sig mer avvaktande än genomsnittet.

Stefan Löfven (S) 39 procent - 2 %

Statsministern och S-ledaren har hittills aldrig lyckats svinga sig upp till de förtroendesiffror som företrädaren Reinfeldt hade, över 70 procent.

En snäll och hygglig karl som försöker göra sitt bästa, tycks svenska folket tänka. Men inte någon som väcker respekt eller förtroende över det normala.

Nu har fler förtroende för KD-ledaren, som representerar ett parti som är mindre än en fjärdedel så stort som Socialdemokraterna. Det är inget bra betyg till Löfven men heller ingen överraskning. Det är på den här nivån han brukar ligga.

Stefan Löfven har som vanligt kvinnorna att tacka att han trots allt ligger så bra till som han gör. 43 procent av kvinnorna, jämfört med 35 procent av männen, har stort eller mycket stort förtroende för honom. Även den yngsta väljargruppen har ett gott öga till S-ledaren.

Jonas Sjöstedt (V) 38 procent + 7 %

Mätningens andra raket är V-ledaren Jonas Sjöstedt. Förtroendet för honom har ökat ännu mer än för Ebba Busch Thor sedan mätningen i januari.

Också han ligger på en nivå som borde vara svårnådd för ledaren för att parti av hans storlek. Men det är inte ovanligt, Sjöstedt brukar tampas med de stora elefanterna i förtroendemätningarna.

De höga siffrorna kan bero på att Vänsterpartiet nu har fritt spelrum på politikens vänsterhalva. Sedan S, MP, L och C började samarbeta kring budgeten och 73 andra frågor står han i ensamt majestät på vänsterflanken. Det kommer att betala sig, ser det ut som, i nästa val.

Sjöstedt är den partiledare som flest i den yngsta väljargruppen har störst förtroende för. Som brukligt bland vänsterledare har något fler kvinnor än män stort eller mycket stort förtroende för honom.

Jimmie Åkesson (S) 32 procent Oförändrat

Förtroendet för Åkesson ligger kvar på samma nivå som tidigare. Men han har påtagliga problem i den yngsta väljargruppen, under 30 år.

Där har bara 16 procent stort eller mycket stort förtroende för honom jämfört med 36 procent bland männen och 26 bland kvinnorna.

Det är ett intressant scenbyte. Tidigare var SD:s bas störst bland de yngre.

Ulf Kristersson (M) 29 procent - 8 %

M-ledaren är mätningens stora förlorare. Hela åtta procentenheter färre än för bara tre månader sedan har stort eller mycket stort förtroende för honom.

Fler, 37 procent, saknar helt förtroende för M-ledaren. Han har alltså en negativ balans i förtroendet, fler saknar förtroende för honom än har det.

Det gäller visserligen majoriteten av partiledarna i den här mätningen Men inte Kristerssons rival om statsministerposten, Stefan Löfven.

Kristersson befinner sig i stark motvind och hans största rival är också hans partner på högerkanten, Ebba Busch Thor. Den konflikten ska bli intressant att se hur den utvecklas.

Annie Lööf (C) 27 procent + 3 %

Trenden för förtroendet för C-ledaren har varit dalande sedan hon kunde dra nytta av Moderaternas djupa kris i samband med deras partiledarskifte 2017.

I den här mätningen ökar det svagt. Lööfs största stödtrupper finns i den yngsta väljargruppen.

Jan Björklund (L) 19 procent + 1 %

Björklund är den ena av de två partiledare i den här mätningen som är på väg ut. Den andre är Gustav Fridolin.

Som väntat är Björklunds siffror bleka. Det beror dels på att han är på väg bort men också på den djupa kris som Liberalerna befinner sig i.

Isabella Lövin (MP) 15 procent Oförändrat

Om två veckor har Miljöpartiet kongress och Isabella Lövin kommer av allt att döma väljas om som kvinnligt språkrör.

Detta trots att förtroendet för henne ligger kvar på samma låga nivå som för Gustav Fridolin. Han avgår, till vissas lättnad, under kongressen.

Det finns inte mycket hopp för Lövin. Hennes chanser att bättra på förtroendet är små eftersom hon legat på samma usla nivå under mycket lång tid.

Hela 55 procent av väljarna saknar helt förtroende för Lövin, fler än för Jimmie Åkesson. Bland ungdomarna, normalt en av Miljöpartiets starkaste väljargrupper, är förtroendet lägre än bland kvinnor och män.

Gustav Fridolin (MP) 14 procent + 1 %

Fridolin lämnar, eller tar en paus från, politiken när han om två veckor ersätts som manligt språkrör för MP av Per Bolund.

Det är rätt beslut. Få har förtroende för honom, 54 procent saknar det helt. Uppförsbacken är brant - men tiden läker sår även i politiken.

Så gjordes undersökningen: Den är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Iniziopanelen som speglar svenska folket.

1 016 personer över 18 år intervjuades via webben mellan 12 och 17 april, 2019 Frågan som ställdes var: Vilket förtroende har du för följande partiföreträdare? Jämförelserna gäller den förra undersökningen som gjordes i januari i år.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.