Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Hennes utmaning: Övertyga de unga

Publicerad 2016-02-12

NEW YORK. Ska Hillary Clinton kunna hindra ”Berniemania” från att eskalera?

I så fall krävs antagligen ett riktigt vasst debattframträdande i Milwaukee i natt.

Den förra utrikesministern måste övertyga de unga, progressiva väljarna om att det är hon som utgör det mest realistiska hoppet om att de förändringar de drömmer om ska kunna genomföras.

Dynamiken är förändrad när Hillary Clinton och Bernie Sanders – de två kvarvarande demokratiska presidentkandidaterna – möts i ny duell på University of Wisconsin i Milwaukee i natt.

De har varsin primärvalsseger under bältet, men eftersom Clinton vann mycket knappt i Iowa och Sanders desto större i New Hampshire är det den 74-årige senatorn från Vermont som plötsligt har momentum.

Efter triumfen i tisdags har han varit i händelsernas absoluta centrum – gjort turné i de stora tv-kanalernas intervjusoffor, träffat inflytelserika opinionsbildare i New York, vunnit offentligt stöd från ledare för medborgarrättsorganisationer som NAACP och på bara några dygn håvat in motsvarande 50 miljoner i kampanjbidrag.

Kort sagt:

Den folkrörelse som fått namnet Berniemania bara växer och växer...

Måste vinna nytt företroende

För Hillary Clinton gäller det i nattens debatt att se till att den inte får sådan spridning att henne övertag i Nevada och South Carolina – de delstater som går till val härnäst – ruckas.

Hon måste vinna nytt företroende hos väljargrupper som svarta, latinos och inte minst kvinnor; faktum är ju att en majoritet av kvinnorna i New Hampshire något överraskande röstade på Sanders.

Allra viktigast är dock att hon övertygar de yngsta väljarna – varav förkrossande 84 procent stödde Sanders i Iowa –  om att hon är ett trovärdigt alternativ och inte bara en representant för det etablerade och gamla och korrupta.

För att lyckas med det tvingas hon dock till en delikat balansakt.

Å ena sidan kan hon inte glida för långt vänsterut, för dels tror hon helt enkelt inte på fullt så genomgripande förändringar av samhället som Sanders föreslår och dels är hon säkerligen rädd för att alltför radikala utspel kan komma att ligga henne till last i den reguljära valrörelsen i höst.

Å andra sidan måste hon samtidigt bevisa att hon förstår den nya generationens problem och frustrationer och få fram budskapet att hon är den enda kandidaten som kan slå Donald Trump – eller vem republikanerna nu nominerar –  i november och genomföra åtminstone några av de förändringar de unga drömmer om.

Fascinerande tvekamp

För Sanders är det lättare. Han tror helhjärtat på ”politisk revolution” och kan trumma in sitt populära budskap utan reservationer.

Det är således bäddat för en osedvanligt fascinerande tvekamp i Wisconsin vid 03.00, svensk tid, i natt.

Följ ämnen i artikeln