Varningen: Ät inte halvråa hamburgare
Uppdaterad 2016-05-03 | Publicerad 2016-05-02
Livsmedelsverket: Du kan bli riktigt, riktigt sjuk
Till helgen kommer äntligen supervärmen och på många håll i landet åker grillen fram för säsongen.
Men se upp för den trendiga, halvråa hamburgaren – den kan göra dig allvarligt sjuk.
På många restauranger har det blivit trendigt att servera hamburgare "medium-rare" – eller halvråa.
På Livsmedelsverket avråder man nu från att efterapa den trenden hemma – den kan nämligen göra dig allvarligt sjuk.
– Så kallade ehec-bakterier finns naturligt i tarmarna på exempelvis kor. Och vid slakten, även om den är hygieniskt genomförd, kan det vara svårt att undgå att den når köttytan. I hela köttbitar är det lätt att steka bort den men i just köttfärs blandas bakterien in och kan göra en allvarligt sjuk, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog på Livsmedelsverket.
”Ingen vill se sitt barn genomgå dialys”
Hon berättar att de redan har fått in flera rapporter om personer som ätit icke genomstekta hamburgare och drabbats av bakterien. Och det är inte lite småsjuk man blir.
– Man får väldiga magsmärtor, blodiga diaréer och hos främst barn kan sjukdomen till slut slå ut njurarna. Jag tror ingen förälder vill behöva se sitt barn genomgå dialys på intensivvården.
Redan 151 smittade i år
Förra året smittades 320 personer i Sverige av ehec-bakterien. Antalet anmälda fall når sin topp mellan juli och oktober varje år. Hittills i år har 151 personer smittats – och det är bara början av maj.
– Det räcker med att man får i sig några få bakterier för att bli sjuk. Men det går att minska risken att bli smittad.
Räcker inte att bara se till färg
Åsa Rosengren säger att det bästa om du vill göra egna hamburgare är att köpa hela köttstycken, steka ytan lätt, sedan skala bort den och därefter mala köttet.
Men köper du ändå färdig köttfärs räcker det inte att bara se till färgen.
– Köttfärsen som säljs i tråg med tjock plastfilm har en gassammansättning i förpackningen som gör att köttet är rött på utsidan men något gråfärgat i mitten. Därför räcker det inte att se till färgen – även om den är grå kan den vara ogenomstekt.
Vill du vara helt säker: använd termometer. Om temperaturen är över 70 grader är du rätt säker. Det går även att se till konsistensen på färsen. Är den mjuk och lite svampig är den rå – ju fastare desto mer genomstekt. Och när det börjar sippra ut köttsaft börjar hamburgaren bli klar.
– Var noga med handhygienen också, så har du kommit en bra bit på vägen, säger Åsa Rosengren.
Livsmedelsverkets tips – så grillar du säkert
Livsmedelsverket har sammanställt en lista över hur du kan grilla säkert i sommar.
Se till köttet, kycklingen eller fisken kommer hem till kylskåpet så snabbt som möjligt. Om det är varmt, eller om du inte ska direkt hem, ta med en kylbag med kylklampar i.
Om det du ska grilla har varit fryst är det viktigt att det tinas ordentligt. En dåligt tinad kyckling kan vid grillningen bli färdiggrillad på utsidan och vara halvrå inuti. Då finns det risk att bakterier överlever och gör oss sjuka.
Upptining av fryst kött görs bäst i kylskåp. En kyckling eller en lite större köttbit tar ett dygn att tina. Man kan tina snabbare genom att sänka ned förpackningen i kallt vatten. Ytterligare ett sätt är att tina i mikrovågsugnen. Detta bör göras omedelbart innan man startar grillningen.
Marinering före grillning förhöjer ofta smaken. Men i den använda marinaden kan det finnas bakterier från köttet. Pensla därför inte det färdiggrillade köttet med den använda marinaden och använd den heller inte till att göra sås på. Om du vill använda marinaden i såsen kan du istället ta undan litet av den innan du lägger i köttet.
Om du ska ut på picknick och grilla: packa köttet i en kylbag med kylklampar i. Placera kylbagen i den svalaste delen av bilen eller båten. Ställ den inte i direkt sol. Öppna inte kylbagen fler gånger än nödvändigt.
Glöm inte att tvätta händerna innan du börjar laga mat. Tvätta också händerna direkt efter att du hanterat rått kött innan du fortsätter med andra råvaror.
Stek väl men bränn inte. Använd ved (gärna lövträd) eller grillkol när du grillar. Använd inte kottar eller impregnerat virke.
Se till att kyckling, köttfärs (som hamburgare) och rå korv (till exempel salsiccia) blir helt genomstekt. För kött i skivor eller bit räcker det att ytan blir ordentligt tillagad, eftersom bakterier sitter på ytan av köttet.
Använd inte samma fat och redskap till det färdiggrillade, som du använt till det råa.
Tänk också på att diska skärbräda och kniv som du använt till kyckling eller kött innan du använder dem till att skära sallad eller andra grönsaker som inte ska upphettas.
Rester ska in i kylskåpet så snart som möjligt. Rester som varit ute i rumstemperatur mer än två timmar bör slängas.