Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Budgettips: Så gör du middag för under 20 kr

Uppdaterad 2019-01-22 | Publicerad 2010-02-25

Expertens tips och 20 härliga recept för den lilla plånboken

Att billig mat behöver vara torftig är en myt.

Det finns mängder med spännande nyskapande rätter under tjugolappen att upptäcka.

Eller varför inte testa en gammal bortglömd klassiker?

Att studenter har lite pengar är ingen nyhet. Men bara för att plånboken är tunn, behöver du inte äta makaroner med ketchup och mikrovärmda nudlar sju dagar i veckan. Det finns en mängd roliga rätter som inte behäver kosta mer än en tjugolapp.

– Det finns många gamla klassiska rätter som blivit bortglömda, men som både är goda och kostar väldigt lite pengar. Ett exempel är kålpudding, säger Linnea Svensson på Tasteline.

Kålpudding och kåldolmar är två rätter som kanske inte är det första man tänker på när man står i affären och ska handla. Men det är både gott och nyttigt – dessutom är det superenkelt att göra.

– Jag tycker att husmanskost är bra studentmat. Köttfärssoppor och tomatsåser som får koka i flera timmar blir också jättegoda och behöver inte alls kosta mycket att göra, säger Linnea Svensson.

Nyttigt och billigt

Linser är en annan ingrediens som är både lätt att tillaga och nyttig. En linssoppa behöver inte kosta många kronor, och lagar du till en hel gryta och fryser in räcker det länge.

– Linssoppan är vegetarisk, fast innehåller fortfarande massa protein och fibrer. Det är jättenyttigt och dessutom gott. För att piffa till den lite kan man smula i lite fetaost eller färska örter, tipsar matkreatören Tiki Blomkvist.

Baka eget bröd – billigt och trendigt

Att baka har blivit trendigt. Fler och fler bakar sitt eget bröd, framförallt surdegsbrödet har fått en riktig renässans i svenska hem.

– Vi säljer galet mkt av bakgrejer som bakskålar och muffinsformar. Man tror inte att folk är så pyssliga men baka verkar man göra i alla fall, berättar Anna Anna Björkstedt på inredningaffären Lyckliga systrar på Östermalm i Stockholm.

Och vilken tur för alla fattiga studenter! Att baka är nämligen något av det mest ekonomiska som finns.

– Det är ju bara mjöl, jäst, vatten och salt. Det kostar ju i princip ingenting, konstaterar Tiki Blomkvist.

Följ ämnen i artikeln