Fängelse för helikopterrånarna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-07

Aftonbladet rapporterade direkt från Södertörns tingsrätt där domen presenterades

I dag kom domen i det uppmärksammade helikopterrånmålet.

Tio män åtalades för jättekuppen mot G4S värdedepå i Västberga i fjol – men bara sju dömdes.

Hårdast straff får Safa Kadhum och tv-producenten.

– Vi kommer att överklaga till hovrätten, säger advokat Leif Silbersky.

Sju personer döms för inblandning i rånet mot G4S värdedepå i Västberga förra året. Det är en brokig skara personer bestående av bland andra en tv-producent, en tvåbarnsfar, en ordningsvakt och en affärsman.

Två personer döms för grovt rån till fängelse i sju år, fyra personer döms för medhjälp till grovt rån till fängelse mellan två och fem år och en person döms för skyddande av brottsling till ett års fängelse.

Tre personer frias helt.

Kommer överklaga

De två som får högst straff är tv-producenten som ska ha agerat helikopterpilot och Safa Kadhum.

Safa Kadhum har erkänt brott men tv-producenten har hela tiden bestämt nekat till brott och bland annat sagt att han inte är kapabel att landa en helikopter på ett tak i mörkret så som rånarna gjorde under värdekuppen. Han döms nu till sju års fängelse för grovt rån.

– Vi kommer att överklaga, det kom vi fram till redan för några dagar sedan jag och min klient eftersom vi förstod varthän det lutade eftersom min klient inte släpptes ur häktet. Tingsrätten har inte alls beaktat de synpunkter vi haft, säger tv-producentens advokat Leif Silbersky.

”Tv-producentens historia inövad”

Rätten anser att tv-producentens berättelse om vad han gjorde på rånnatten, det vill säga att han tog sig ett återfall i sitt tidigare narkotikamissbruk, inte håller.

"Vissa delar av hans berättelse framstår som inövad", skriver rätten.

De tycker även att det är märkligt att han inte velat uppge namnen på de som han köpte narkotika av den natten, namn som ju skulle kunnat rädda honom och besparat honom ett år i häkte.

"Hans uppgifter är osannolika", skriver rätten.

Ingen vikt vid borttappat vittne

Det vittne som advokat Leif Silbersky hittade i den så kallade "slasken", en 17-årig flicka som sade sig ha sett rakt in i helikoptern på rånmorgonen och som kunde ge ett signalement på helikopterföraren som inte alls stämde överens med tv-producenten, lägger tingsrätten ingen vikt vid.

De testflygningar som polisen gjort visar att hon inte kan ha sett piloten så tydligt som hon tror.

Tingsrätten anser därför att hennes vittnesuppgifter inte kan tillmätas någon betydelse.

Silbersky har under rättegången sagt att han inte bara tror att hans klient är oskyldig – han vet det.

Tre frias

För tre personer ogillas åtalet och det är för de tre män som tidigare i september släpptes ur häktet.

24-åringen:

Misstänktes för att ha placerat ut en bombatrapp vid polisens helikopterhangar. Släpptes ur häktet den 9 september. Åtalades för grovt rån.

32-åringen:

Greps 21 oktober i sin bostad i södra Stockholm, han misstänktes för att ha placerat ut fotanglar för att stoppa polisen. Släpptes ur häktet den 9 september, åtalades för grovt rån.

31-åringen:

Misstänktes även han för att ha placerat ut fotanglar. Släpptes ur häktet den 9 september. Åtalades för grovt rån.

Betala skadestånd

Domen omfattar drygt 200 sidor.

– Det har varit ett omfattande mål och väldigt mycket handlingar att gå igenom, säger rättens ordförande Catarina Barketorp i en kommentar till domen.

De sju dömda männen ska solidariskt betala nära 10 miljoner kronor i skadestånd till G4S. De ska även betala 370 000 kronor till Roslagen flyg och mellan 7500 kronor och 43 000 kronor till de 23 personerna som befann sig i depån vid tiden för rånet.

Åklagare Leif Görts är glad att sju personer dömts.

– Men spontant känner jag att påföljderna borde varit högre. Vi menade allvar när vi yrkade på tio år, säger Görts.

Han menar att skälet till det är att brottet är väldigt allvarligt.

– Det vi tagit fasta på är att det är ett väldigt välplanerat brott. Omfattande och förslagen planering. Och varför är det så farligt undrar man då? Jo, samhället får svårt att försvara sig mot den typen av brottslighet. Det gör det extra allvarligt. Och även om de inte hotade någon med pistol mot huvudet så sprängde de bomber i en byggnad med 25 personer.