Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Andrahandsbråk i riksdagen

Publicerad 2012-12-14

Andrahandsuthyrningen har blivit en rejäl stridsfråga i riksdagens civilutskott.

De fyra oppositionspartierna planerar att rösta emot ett förslag som enligt regeringen skulle göra tiotusentals lägenheter lediga.

– Det är inte den julklapp som de som står i bostadskö behöver, säger Oskar Öholm, gruppledare i civilutskottet (M).

Veronica Palm

I regeringens vårbudget i år satsades 1,6 miljarder på bostadssektorn. En del av propositionen handlade om att det skulle bli lättare att hyra ut bostadsrätter i andra hand - som ett sätt för att komma till rätta med bostadsbristen. 

Frågan har blivit en rejäl surdeg i riksdagens civilutskott, där Sverigedemokraterna har blivit tungan på vågen.

På tisdag ska ärendet upp till omröstning i riksdagen och tonläget är nu högt mellan regeringen och oppositionen.

Satt sig på tvären

S, V och MP har nämligen satt sig på tvären mot förslaget som innebär att en bostadsrättsinnehavare inte ska behöva ange beaktansvärda skäl för att hyra ut, vilket behövs i dag. I stället ska det vara styrelsen i föreningen som ska ha skäl för att det inte ska bli någon uthyrning.

I den här frågan har de rödgröna också stöd av SD - och regeringen åker alltså på pumpen.

Oskar Öholm, Moderaternas gruppledare i civilutskottet, är irriterad. Enligt honom skulle förslaget ge tiotusentals bostäder.

– Bara till Stockholm kommer två fulla SL-bussar med nya invånare varje dag - att man är emot ett förslag som ger så mycket bostäder och samtidigt säger att regeringen gör för lite på bostadsfrågan, det tycker jag är helt obegripligt, säger han.

"Man behöver se över listan"

Men Veronica Palm (S), har en helt annan syn på frågan. Enligt henne är det högst oklart hur många bostäder som skulle skakas fram

– Jag tror att det finns en del lägenheter som står tomma, som med ett bättre regelverk skulle kunna utnyttja bättre. Då har vi föreslagit att man behöver se över den här listan med beaktansvärda skäl för att få hyra ut. Och när vi pratar med HSB, Riksbyggen och Borätterna säger de att man skulle kunna göra mycket i stadgarna, att sätta upp fler saker på den där listan.

Hon menar att regeringen helt har ignorerat bostadsrättsföreningarna samt att förslaget är alldeles för dåligt utrett.

– Man har bara lagt ett förslag som på tre år undantar föreningarnas rätt att styra över sin egen egendom. Det är inte så vi brukar göra med äganderätten i det här landet. Det blir en väldigt hård lagstiftning, säger hon.

"Bråttom"

Men Oskar Öholm menar att det är bråttom.

– Utredningen har gått som den brukar, men lite fortare, eftersom det varit så prioriterat från vår sida. När det är så pass akut brist på bostäder är alla överens om att det måste byggas mer, men man måste också göra saker som ger effekt på kort sikt. Jag hoppas oppositionen tar sitt förnuft till fånga, säger han.

S, V och MP motsätter sig också den andra delen i förslaget om andrahandsuthyrningen - där regeringen har stöd av SD och går mot en seger. Förslaget innebär att bostadsrättsinnehavare ska få ta betalt för sina kapital- och ränteutgifter. Vad man får ta ut ska baseras på bostadens marknadsvärde.

– Vill man få folk att hyra ut sin lägenhet så måste man acceptera att de får täckning för räntor och avgiften, säger Oskar Öholm.

När regeringen går vidare med förslaget menar Veronica Palm att det bara kommer leda till högre hyror för de som bor i andra hand. Enligt S skulle ägare med låga lånekostnader då kunna ta ut mer än vad de betalar.

Beslut på tisdag

– Det är viktigt att se till att människor får täckning för de kostnader man har för att hyra ut. Då har vi skissat på en modell där man får täckning för räntorna på lån, avgiften till föreningen men inte amorteringen. Men regeringen går nu på en ren marknadsbedömning av lägenheten, det är inte bra. Det behövs fler förstahandskontrakt, inte dyrare andrahandskontrakt, säger hon.

Socialdemokraterna stör sig också på att regeringen tar bort möjligheten att överklaga sin hyra i hyresnämnden. Frågan ska debatteras i riksdagen på måndag kväll. Beslut väntas på tisdag.