Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Fack och arbetsgivare ska jobba tillsammans mot rasism

Publicerad 2012-11-27

LO-borgen.

Till vardags slåss de med näbbar och klor om kronor och ören.

Men nu kan Aftonbladet avslöja att fack och arbetsgivare ska göra gemensam sak mot främlingsfientlighet på jobbet.

– Här har vi gemensamma intressen och tillsammans får vi en starkare röst, säger Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande.

Till vardags kämpar facken och arbetsgivarna om makten på arbetsmarknaden. När LO nyligen presenterade sina lönekrav inför nästa års avtalsrörelse så fick man mothugg från Svenskt Näringsliv som hävdade att nivåerna både var för höga och dessutom skulle spä på arbetslösheten i Sverige.

Men samtidigt finns det tillfällen då arbetsmarknadens parter ser gemensamma problem och lägger stridsyxorna åt sidan.

Aftonbladet kan i dag berätta att man just nu planerar att ta gemensamma tag mot främlingsfientlighet på jobbet. Idéen föddes i Rådet för integration i arbetslivet, där LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, Arbetsgivarverket och SKL sitter med.

– Vi lyfte frågan och frågade de andra om de var intresserade av att göra något tillsammans och alla har sagt att de är intresserade. Vi ska träffas nästa gång i januari och då ska vi sätta ned foten om vad vi ska göra rent konkret, säger Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande.

”Gemensamma intressen”

Från LO:s håll har man dock idéer om vad det gemensamma arbetet skulle kunna resultera i.

– Vi har pratat lite löst om att ta fram gemensamt material man skulle kunna använda ute på arbetsplatserna. Dessutom skulle det kunna vara aktuellt med en seminarieserie, säger Ingela Edlund.

Enligt henne är det inte alls konstigt att fack och arbetsgivare gör gemensam sak när det gäller främlingsfientlighet och intolerans på jobbet.

– Här har vi gemensamma intressen, då vi delar grundvärderingar om allas lika värde. Då måste vi kunna ge uttryck för det gemensamt, det ger en starkare röst.

”Inte bestämt”

Enligt Edlund är frågan extra aktuell i ett Sverige där arbetslösheten är hög.

– Det kan i dag uppstå situationer där folk är rädda för att gå till jobbet för att man har den typen av stämningar på en arbetsplats. Det är viktigt att diskutera vad som är fördomar och vad som är en följd av att det är oroligt i Sverige i dag, med hög arbetslöshet och allt fler varsel. Det är en grogrund för främlingsfientliga stämningar och då är det viktigare än någonsin att ha diskussioner ute på arbetsplatserna.

Även hos Svenskt Näringsliv bekräftar man att parterna ska göra gemensam sak i frågan.

– Men exakt vad man ska göra är inte bestämt ännu. Att jobba mot främlingsfientlighet är en självklarhet, både hos företagare och enskilda medarbetare. Men huvudfrågan, som vi också diskuterar mycket med motparten, är hur vi får fler utrikes födda i arbete, säger presschef Peter Isling på Svenskt Näringsliv.