Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Detta har hänt i Lööf-affären

Publicerad 2013-06-04

Lämnade flera felaktiga uppgifter till KU.

Centerledaren Annie Lööf blev KU-anmäld förra sommaren efter att Aftonbladet hade begärt ut näringsdepartementets festnotor och en sammanställning av samtliga departements representation.

Sammanställningen lämnades först ut till SR:s Ekot – som inte ens hade begärt ut handlingarna – samtidigt som Aftonbladet fick vänta. Även TT fick handlingarna innan Aftonbladet.

Under ett första KU-förhör påstod Annie Lööf att hennes medarbetare aldrig hade lämnat ut några handlingar till Ekot, samtidigt som Aftonbladet fick vänta.

En vecka senare var hon tillbaka i vittnesbåset hos KU och bad då om ursäkt för att hon lämnat felaktiga uppgifter.

– Givetvis är jag djupt ångerfull att jag inte ställde explicita kontrollfrågor om alla dessa skeenden. Då hade jag inte lämnat en oriktig uppgift, sa hon till Aftonbladet efter förhöret.

Vid förhören har Lööf sagt att felet upptäcktes av en internutredning som hon själv tagit initiativ till. Det skulle ha inträffat bara dagar innan Aftonbladet begärde ut handlingarna, vilket hon sa gick att se på en notering som en tjänsteman gjort i ett av dokumenten.

Det har nu visat sig vara osant. Ekot har undersökt uppgiften om noteringen, som löd "ok?", och fått fram att den gjordes redan ett par månader innan Aftonbladet begärde ut handlingarna och alltså långt innan Annie Lööf inledde internutredningen.