Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Bildt mötte Schibbye och Persson i morse

Publicerad 2012-05-11

Träffade etiopiensvenskarna i fängelset: ”De såg det som ett starkt stöd för dem”

Martin Schibbye och Johan Persson.

Utrikesminister Carl Bildt träffade de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i fängelset i Etiopien i morse.

– Det är svåra omständigheter, men de mår under dessa omständigheter väl, säger Bildt.

Carl Bildt.

Carl Bildt, som använde sitt deltagande i konferensen World Economic Forum som förevändning för att komma in i Etiopien, mötte de fängslade svenskarna i morse.

Mötet skedde på fängelsechefens kontor, på det stora fängelseområde där tusentals personer sitter inspärrade.

– Jag besökte Martin och Johan i fängelset. De var angelägna om att jag skulle berätta det. De såg detta som ett starkt stöd för dem.

”Glad överraskning”

Enligt Bildt hade svenskarna innan mötet fått se på tv-sändningar från det pågående ekonomiska toppmötet och då letat efter eventuella svenska deltagare, men utan att se några. Vilket gjorde Bildts besök till en glad överraskning för dem, enligt utrikesministern.

– Vi hade ett bra samtal, de fick självfallet mer detaljerade förklaringar om vad vi gör än vad jag ger här nu, säger han till svenska journalister vid en telefonpresskonferens.

Enligt Bildt mår Schibbye och Persson efter omständigheterna väl – men längtar efter frihet. De får regelbundna besök av den svenska ambassadens personal och på söndag kommer deras familjer och hälsar på igen.

Mötte premiärministern

Under gårdagen hade Carl Bildt dessutom ett möte i en timme med den etiopiske premiärministern Meles Zenawi, där största delen av tiden gick åt till att diskutera de svenska fångarnas situation. Enligt utrikesministern hölls mötet i en god ton.

– Förhoppningsvis har det här lett till att vi har kunnat rulla undan några stenar på vägen, men vi har ingen lösning förrän vi har en lösning. Vi gör allt vi kan och vi kommer att fortsätta att arbeta med detta på de olika sätt vi har möjlighet att göra.

Exakt hur den svenska regeringen agerar nu för att få svenskarna fria ville dock Bildt inte svara på, för att inte riskera att försvåra läget.

– Jag är ingen oberoende kommentator, jag är en central aktör i det här, säger han.

Har fått kritik

Varför nådeansökan ännu inte lämnats in kunde Carl Bildt inte heller svara på, eftersom den formellt inte har med regeringens arbete att göra. Han ville inte heller ge någon prognos för vilka chanser Schibbye och Persson har att bli benådade.

Den svenska regeringen och särskilt Carl Bildt själv har fått kritik för att göra för lite för att få svenskarna fria. Men på frågan om vad som är rimligt att hoppas på, för Schibbye och Persson, svarade han:

– Det rimliga att hoppas på är att de försätts i frihet. Det har vi kämpat för sedan dag ett.