Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Vågar inte hoppas på lön till jul

Publicerad 2011-12-19

Saab-jobbare får fortsätta vänta – och fortsätta låna

TVINGAS TILL BANKEN  Mattias Larsson, montör på Saab, tillsammans med frun Emma och barnen Julia, Jakob och Vilma, måste låna från banken för att kunna fira jul.

Lån i stället för lön.

Nu tvingas många Saab-anställda gå till banken för att klara jul- och nyårshelgerna.

– Jag vågar inte hoppas på någon lön längre, säger montören Mattias Larsson, 30.

I dag avgörs biltillverkarens framtid i tingsrätten.

Veckan före jul 2009 meddelade GM att Saab skulle läggas ner. Strax före midsommar i år fick de anställda veta att lönen var försenad – första gången.

Nu, mindre än en vecka innan jul, ser Saab inte ut att kunna betala ut varken november- eller decemberlön till sina 3 400 anställda.

– Det är naturligtvis en oerhört jobbig och pressande situation för alla, säger Håkan Skött, klubbordförande för IF Metall på Saab i Trollhättan.

Tvingas ta nödlån

Montören och trebarnspappan Mattias Larsson, 30, är en av ett hundratal Saab-anställda som tvingats ta nödlån för att klara ekonomin.

– Nu kan vi klara oss hyggligt, men så klart vill man ha sin lön. Speciellt inför jul. Men jag vågar inte ha några förväntningar längre, säger han.

Dagens förhandling i Vänersborgs tingsrätt om fortsatt rekonstruktion kan innebära dödsstöten – eller räddningen – för Saab. Företaget måste övertyga tingsrätten att låta kinesiska Youngman rädda biltillverkaren genom att låna ut pengar.

”Känns väldigt osäkert ”

– Det är klart att vi har höga förväntningar på dagens förhandling, att rekonstruktionen får fortsätta. Men just nu känns allting väldigt osäkert, säger Håkan Skött.

Saabs tidigare ägare, GM, är helt emot räddningsplanen. Anledningen är att bolaget vill skydda de tekniska lösningar och licenser som Saab använder – men GM äger. Några nya ägarförhållanden är inte heller aktuellt, enligt GM. Om detta skulle ske har GM rätt att hindra Saab att tillverka bilar på det sätt man gör i dag.