Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

"Barn är redan på Facebook"

Publicerad 2012-06-04

Alexander Bard.

Om det är någon som ska vara på Facebook är det barn, anser artisten och liberala debattören Alexander Bard.

Och han får medhåll – av Rädda Barnen.

Henrik Dahl, Rädda barnen

Alexander Bard ser bara positivt på att Facebook nu planerar att släppa in barn.

– Grejen bygger på att läsa skriva och ladda upp foton. Kan barnen det, är det väl ingen fara med att de gör det på Facebook.

"Nytt skolämne"

Han anser att barn i stället inom alla områden ska lära sig hantera risker.

– Kan man släppa fram en unge ensam i trafiken kan man ju lika gärna släppa ut den på Facebook. Det är faror med allting. Man ska inte förbjuda bort faror. Förbud är ett barnsligt sätt att attackera problem, säger Alexander Bard.

Dessutom påpekar han att barn redan finns inom det sociala nätverket.

– De finns ju redan på Facebook. Det är ju bara att öppna ett konto och uppge att man är äldre än vad man är. Jag märker att jag kontaktas av 9-åringar sedan jag var med i Idol-juryn.

Därför föreslår han ett nytt skolämne:

– Barn borde lära sig internetkunskap redan i 2:an. Man borde få Jan Björklund att införa social interaktivitet på schemat.

Rädda Barnen: "Redan gränslöst"

Henrik Dahl, utbildningsrådgivare på Rädda Barnen, är inne på samma linje.

– Vi är inte självklart alarmerade av det här. Redan nu öppnar barn under 13 konton på Facebook. Och Facebook är jämfört med anonyma forum ett sätt att enklare kontrollera vem man pratar med. Det är redan en gränslös värld och det är samma princip av försiktighet som ska gälla överallt, säger han.

En risk finns dock för att förekomsten av "hatgrupper" ökar.

– Facebook lämpar sig ganska väl för att starta grupper där man ska hata personer eller tycka personer är äckliga. Det kan finnas en risk för att det kryper ner i åldrarna. Å andra sidan, de barn som ville skapa en sådan grupp kan redan göra det.

– På många sätt är det bättre att öppna upp konton för barn. Då blir föräldrar och skolor mer medvetna om fenomenet och då är det lättare att diskutera.