Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Italiensk fascist ska locka väljare

Publicerad 2012-03-24

Svenskarnas parti tar hjälp av ”den moderne Mussolini”

Svenskarnas parti söker ny inspiration för att ­kunna växa.

I dag besöks man av den kontroversielle nyfascisten Roberto Fiore från ­Italien – vilket oroar experter.

– Han är den moderna och förfinade varianten av Mussolini, säger författaren Anders Bergman.

I dag samlas drygt 100 personer på en okänd plats i Stockholm för att lyssna på ett föredrag av Roberto ­Fiore, partiledare för ­italienska Forza Nuova.

Nyligen satt han i EU-parlamentet, men hans bakgrund är kontroversiell. ­Fiore beskylls ofta för att ­vara fascist och efter ett stort bombdåd i Bologna 1980, där 85 personer dog, ­figurerade han i polisutredningar.

”Mördade 130”

Bakom dagens arrangemang står Svenskarnas ­parti, som är sprunget ur ­nazistiska Nationalsocialistisk front.

Enligt Anders Bergman, författare och expert på ­italiensk extremhöger, är dagens möte oroväckande.

– Svenskarnas parti är ute efter att höja den intellektuella nivån inom partiet. De har tidigare varit nationalsocialister, nu vill de bli fascister enligt europeiskt snitt. Det är därför Fiore kommer hit, säger han.

Enligt Bergman har den italienska politikern ett mycket våldsamt förflutet.

– Hans fascistiska idéer ­resulterade i att en grupp som stod hans organisation nära mördade nästan 130 människor under fyra år. Nu är han den moderna och förfinade varianten av Mussolini.

Svenskarnas parti fick i valet 2010 ett mandat i Grästorp, som man dock har förlorat. Enligt Bergman ser nu partiet en chans att växa.

– Lär de sig mer av Fiore finns en överhängande risk att de blir större. Man vill ­lära sig hur hans parti har ­rekryterat ungdomar och byggt en stark organisation, säger han.

Etablerar kontakt

Daniel Höglund, parti­ledare för Svenskarnas ­parti, menar dock att den italienska politikern inte alls är kontroversiell.

– Att han har blivit ­anklagad betyder inte att det stämmer. Det betyder mycket för oss att vi ­etablerar kontakt med Forza Nuova och flera andra nationalistiska partier i Europa.