Ryska elitsoldater intog nytt område

Publicerad 2014-03-16

Uppgifter: Två plutoner har landstigit nära orten Gammalsvenskby

Ödesvalet som kan avgöra både Krims och Ukrainas framtid hålls i dag.

Före omröstningen ska ryska styrkor ha landstigit på det ukrainska fast­landet - nära svenskorten Gammalsvenskby.

– Det handlar om elit­soldater, vilket är mycket allvarligt, säger Lars Gyllenhaal, expert på rysk militär.

Ryska beväpnade styrkor försökte under gårdagen ta sig in i Cherson-regionen nordväst om Krim, uppger Reuters.

Enligt Ukrainas försvarsdepartement svarade landets militär med att skicka upp stridsflyg och fallskärmstrupper för att slå tillbaka den ryska styrkan. Också ukrainska marktrupper ska ha deltagit i operationen, enligt försvars­departementet.

”70-80 elitsoldater”

Den ukrainska nyhets­byrån Unian uppger enligt The Guardian att ryska helikoptrar landade nära en gasanläggning i Arabatskaya i Cherson-området.

Enligt Lars Gyllenhaal, expert på rysk militär och författare till boken ”Ryska elitförband”, handlar det om två plutoner elitsoldater som har tagit kontroll över gasanläggningen.

– Vi snackar om 70-80 elitsoldater vars uppgift helt uppenbart är att överta terräng, säger han.

Enligt Gyllenhaal har ryska statsmedier bekräftat uppgifterna, vilket innebär att de ryska styrkorna i Ukraina för första gången sedan krisens början försökt inta ett område utanför Krim.

I går eftermiddag kommenterade USA:s FN-ambassadör Samantha Power det påstådda ryska invasionsförsöket.

– Alla ryska truppförflyttningar i södra Ukraina skulle innebära en oerhörd upptrappning, säger hon, enligt AFP.

Flera scenarier

Området som styrkorna ska ha angripit innehåller flera gasanläggningar - bland annat ett stort gas­lager - och ligger i samma region som svenskbyn Gammalsvenskby, där det svenska kungaparet 2008 var på officiellt besök.

Uppgifterna om militär upptrappning kommer samtidigt som läget i Ukraina är mycket spänt inför dagens folkomröstning om Krims framtid, där invånarna väntas rösta för att ansluta sig till Ryssland.

Ryssland la i går in veto mot en FN-resolution som går ut på att resultatet av en folkomröstning på Krim inte ska betraktas som giltigt.

Lars Gyllenhaal menar att det finns flera olika framtidsscenarier efter dagens val.

Kommer att stanna

– Att ryska trupper skulle lämna Krim finns inte på kartan. Nu har de skapat så mycket dålig stämning mot Ukrainas militär att det blir väldigt knepigt om man åter igen ska gå tillbaka till att bli grannar, säger han.

Enligt Gyllenhaal kommer Ryssland vara kvar på Krim, men om gårdagens militära manöver utanför halvöns gränser tyder på en fullskalig invasion är mycket oklart.

Sänkt tröskeln

– Det kan vara så att man har gjort den här luftansättningen för att nå ett förhandlingsläge, där man drar sig tillbaka från Cherson-regionen men inte från Krim. Ryska UD har sagt att man står väldigt nära att vilja beskydda rysktalande i Ukraina, vilket innebär att man har sänkt den diplomatiska tröskeln, säger Lars Gyllenhaal.

– Det behövs inte mycket i form av våld mot rysktalande för att Ryssland ska anse det fullt berättigat att ingripa i Ukrainas ange­lägenheter. Eller ”gå in och beskydda”, som Ryssland uttrycker det.