Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Krim splittrar Ukraina

Publicerad 2014-03-07

Folkomröstning på halvön - USA fryser tillgångar

Krim kan bli en del av Ryssland medan resten av landet närmar sig väst.

Spelet om Ukraina är långt ifrån över.

– Jag vet bättre än någon annan – utan fajt, ingen seger, säger oppositionsledaren Vitalij Klytjko. 

Den 16 mars väntas invånarna i Krim rösta för att uppgå i den ryska federationen.

Beskedet kom efter att regionens lokala parlament enhälligt röstat för att bli en del av Ryssland, uppger Interfax.

Beslutet ses som en skarp upptrappning av konflikten.

Enligt Krims nye ryskvänlige vice premiärminister Rustam Temirgaliev kommer "folket på Krim gå samma väg som parlamentet", rapporterar AFP.

Temirgaliev öppnade samtidigt upp för att införa rysk valuta på Krim och ta över ukrainska tillgångar.

Vidare klargjorde han att ryska militära styrkor är de enda legitima på Krim samt att ukrainsk militär kommer att betraktas som ockupationsstyrkor, skriver TT.

Fryser tillgångar

Utvecklingen på Krim väcker västvärldens ilska.

I ett telefonsamtal med Rysslands president Vladimir Putin gjorde Obama klart att Rysslands agerande på Krim är i strid med Ukrainas suveränitet.

– Varje diskussion om Ukrainas framtid måste inkludera Ukrainas legitima regering, sa USA:s president Barack Obama i ett tal från Vita Huset.

Bara timmar tidigare meddelade USA att man fryst tillgångar för ”ett antal” personer och organisationer som uppges ha varit direkt involverade i att ”destabilisera Ukraina”.

USA ska även skicka 12 stridsflyg till Polen för en övning.

"Viktigt med goda relationer"

Från Moskva rapporterades det att Putin gjort klart för Obama att förhållandet mellan stormakterna inte får skadas på grund av oenigheten om Ukraina.

Putin betonade att det är viktigt för stabiliteten och säkerheten i världen med goda relationer mellan Ryssland och USA, skriver TT.

Reinfeldt: "Riktade sanktioner"

Krisen i Ukraina växte fram efter att ex-president Viktor Janukovytj backade från ett planerat associationsavtal med EU. Efter gårdagens toppmöte mellan 28 EU-ledare meddelades att avtalet ska undertecknas innan landet går till val 25 maj.

Om Ryssland fortsätter att ”ytterligare destabilisera regionen” kommer det bli ekonomiskt kännbart för landet, uppgav statsminister Fredrik Reinfeldt efter mötet.

– Annars står vi inför riktade sanktioner, säger han till CNN.

Oppositionen i Dublin

Interpol bekräftade under torsdagen att man fått in en begäran från interimsregeringen i Ukraina om att gripa Viktor Janukovytj, som misstänkt för maktmissbruk och mord.

Den förre världsmästaren i boxning och ledaren för Ukrainas största oppositionsparti Udar, Vitalij Klytjko, kallade i går Janukovytj för ”en svikare av det ukrainska folket” under ett tal i Dublin.

Tillsammans med den frisläppta oppositionsledaren Julija Tymosjenko sa han sig vara redo att ta upp kampen för Ukrainas självständighet.

– Jag vet bättre än någon annan, utan fajt, ingen seger, säger Klytjko.