Välling i flaska ger feta barn

Publicerad 2014-04-04

Gerd Almqvist-Tangen, doktorand vid Sahlgrenska akademin.

Barn som får välling i flaska riskerar övervikt. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin som studerat matvanor och tillväxt hos över 2 000 barn i Halland.

– Ge inte barnet välling i flaska utan introducera gröt och puré, säger Gerd Almqvist-Tangen, en av forskarna bakom studien.

Forskargruppen har följt 2666 barn sedan de föddes år 2007 och studerat deras matvanor. Slutsatsen är att de barn som fick välling som tillägg i stället för bröstmjölk när de var sex månader, vägde mer vid 12 och 18 månaders ålder än de barn som fått gröt eller puré som tillägg.

– Innehållsmässigt är det ingen större skillnad på välling eller gröt. Men av gröt får man en annan mättnadskänsla, säger Gerd Almqvist-Tangen, en av forskarna bakom studien.

Hon menar att det egentligen inte är vällingen i sig som gör barnen överviktiga utan att barnen totalt sett får i sig för mycket kalorier.

– De här barnen slutade att ammas före sex månaders ålder och får förutom puré, gröt och annan mat även välling serverad i flaska, säger hon.

Ges tröst genom flaskan

Enligt henne serveras många barn välling som tröst när de är ledsna eller på kvällen när föräldrarna vill mysa med sina barn. Och många av barnen som deltagit i studien matades med fyra till fem flaskor välling per dygn.

– Föräldrarna strävar efter ett glatt barn men välling i flaska är inte rätt metod att trösta, säger hon.

Av föräldrarna till de barn som i studien hade ett högt BMI uppger många att barnen även nattetid får välling.

– Det är ett sätt att få barnen att somna om så att man som vuxen också får sin sömn, säger hon.

Höginkomsttagare ammar längre

Och enligt henne är problemet med övervikt hos barn starkt kopplat till socioekonomiska faktorer. Välutbildade föräldrar som går på föräldragrupper samt har en relativt hög inkomst ammar enligt studien sina barn längre än andra. I de områden i Halland som enligt SCB har lägst köpkraft är det 20 procent fler som slutar amma barnet vid fyra månaders ålder, jämfört med genomsnittet. Bland föräldrar med låg utbildningsnivå var det dessutom vanligare att välling användes som ersättning.

– Det finns en tydlig koppling till samhällsklass vilket är oerhört tragiskt, säger hon.

Hon anser att det finns en stor okunskap hos många föräldrar om hur mycket energi ett barn egentligen behöver. Och att Barnavårdcentralen och övrig personal inom hälsovården behöver bli bättre på att informera dem.

– Den information som basuneras ut är att man ska amma i sex månader men de mammor som slutar tidigare måste få råd och stöd i sitt val, säger hon.

ANNONS