Uppgifter: IS skapar fäste i europeisk by

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-19

Islamiska staten.

Den bosniska byn Osve iligger isolerad i skogen, långt ifrån nyfikna ögon.

Där köps mark av kända IS-sympatisörer – och terrororganisationen uppges skapa ett europeiskt fäste.

Minst tolv IS-terrorister ska ha tränat i byn, enligt brittiska Sunday Mirror.

Närheten till Medelhavet och möjligheterna att ta sig in i Bosnien och Hercegovina landvägen från Syrien via Turkiet, Grekland, Makedonien och Serbien har gjort byn Osve till ett IS-fäste, enligt Sunday Mirror.

Där uppges flera IS-sympatisörer ha köpt land i steg för att skapa ett IS-fäste i Europa.

– Från byn har ett stort antal personer åkt till Syrien och det pågår fortfarande, säger terrorexperten Dzevad Galijasevic til Sunday Mirror.

Svårt att nå

Byn som ligger drygt 13 mil norr om Sarajevo uppges vara svåråtkomlig och nåbar enbart genom mindre, slingriga vägar.

– På den valda platsen med fastigheter på en höjd, finns det inte några möjligheter att ta sig fram utan att bli sedd. Det är tydligt att det källan till ett terroristhot finns där. Det är ett allvarligt hot, säger Galijasevic.

Även bybor berättar för tidningen om sina farhågor om märklig aktivitet.

– Vi hör regelbundet skottsalvor från skogen under långa stunder. Det händer varje vecka, säger en person som vill vara anonym.

För fem månader sedan ska bosniska anti-terrorstyrkor gjort tillslag i en annan by, Gornja Maoca i norra delarna av landet, efter att det rapporterats att IS-flaggor vajat utanför hus.

Många radikaliseras

I en rapport från den oberoende organisationen Atlantic Initiative konstateras att det under åren 2013 och 2014 åkt minst 156 bosniska män och 36 kvinnor till Syrien, varav 51 personer återvänt i januari.

Författarna av rapporten, anställda vid Sarajevos universitet, drar slutsatsen att landet inte är förberett för att hantera radikaliserade Syrien-resenärer.

Något som bosniska säkerhetstjänsten Sipa håller med om.

– Återvändanden från personer som deltagit i konflikten i Syrien och stridit med IS är onekligen ett säkerhetsutmaning och ett hot, av vilket omfattningen är svår att avgöra, säger Kristina Jozic vid Sipa, enligt Sunday Mirror.

Följ ämnen i artikeln