Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Stening ska bort ur iransk lag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-22

Parlamentet i Iran vill ta bort stening och amputation av en hand ur landets strafflag.

Det iranska parlamentets lagutskott har beslutat att behandla vissa islamiska straff, bland dem stening, i linje med landets intressen, säger utskottets ordförande Ali Shahrokhi, rapporterar den officiella nyhetsbyrån Irna.

Förutom att slopa amputationerna har utskottet också övervägt tanken på en ungdomsdomstol för personer under 18 år.

Väktarrådet godkänner

– Jag kan inte se att detta skulle ha att göra med oroligheterna i Iran just nu Det låter som om det är ett betänkande som de jobbat med i lagutskottet och inte något som initierats just nu, säger Aftonbladets utrikespolitiske expert Wolfgang Hansson.

–Det kan ju helt enkelt vara så att det handlar om en modernisering av lagstiftningen. Även strängt troende muslimer ser annorlunda på saker och ting 2009, än vad man gjorde på 1200-talet.

När lagutskottets betänkande – alltså förslaget till ny strafflag – är klart, ska parlamentet rösta om huruvida den reviderade lagen ska tillämpas under en försöksperiod.

Därefter kan det bli aktuellt med ett slutgiltigt godkännande av Väktarrådet, som granskar lagen.

Stening vid äktenskapsbrott

Enligt den nu gällande strafflagen kan äktenskapsbrott bestraffas med stening, vilket innebär att stenar kastas offentligt mot en delvis nedgrävd fånge. En man begravs upp till midjan och en kvinna till axlarna. Den som själv kan ta sig loss undgår straffet.

En man som fällts för äktenskapsbrott stenades till döds i staden Rasht tidigare i år, uppgav en hög tjänsteman för reportrar i maj. Det skedde trots att rättsväsendet försökt införa ett moratorium på sådana avrättningar. Kvinnan i fallet ska enligt samma källa ha "ångrat sig och därför undgått att stenas".