Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Norrmannen i Kongo insjuknad i malaria

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-04

Tjostolv Moland och Joshua French intervjuas av journalister innan domen avkunnades i Kisangani.

Dödsdömda norrmannen 28-årige Tjostolv Moland är sjuk i malaria men har fått vänta flera dagar på malariamedicin. Han fruktar för sitt liv över att behöva lämna fängelset för vård.

Innehållet i ett påstått brev som har läckt ut riskerar att vända hela lokalbefolkningen mot norrmännen.

När VG besöker 28-årige Tjostolv Moland på söndagsmorgonen har hans feber gått ned. I torsdags drabbades norrmannen av hög feber och begärde då att få komma i kontakt med en läkare. Han tilläts inte lämna sjukhuset men fick i går en injektion med malariamedicin.

– De har varit utan malariatabletter ett tag. Jag påpekade när jag var där att att de måste få en bättre medicinsk uppföljning. Nu är Moland sjuk och det är ett resultat av de dåliga villkoren. De har det helt förjävligt, säger Molands advokat Morten Furuholmen till Times.

"Rädd för att åka till sjukhuset"

Tjostolv Moland vill inte låta sig citeras av VG, men ska enligt uppgift till tidningen vara livrädd för att lämna fängelset och åka till sjukhuset.

– De har blivit rädda efter berättelser i norsk press om Nkunda. Om detta kommer ut där nere så har de anledning att vara nervösa, säger norrmännens advokat Morten Furuholmen till VG.

De senaste dagarna har det läckt ut information i norsk press om att de dömda norrmännen ska ha skickat ett brev till den kongolesiska rebelledaren Laurent Nkunda med ett erbjudande om att träna hans soldater.

Väntar på överklagan

Nkunda har anklagats för tvångsrekrytering av barnsoldater och våldtäkt av tusentals kvinnor i Kongo och betraktas som en fiende av folket i den här delen av landet. Enligt advokaten skulle det inte vara svårt för en uppretad folkmassa att ta sig in på sjukhuset och skada Moland.

Tjostolv Moland och Joshua French, 27, dömdes i september för försök till mord, spioneri, väpnat rån och försök att bilda en kriminell sammanslutning.

De två norrmännen väntar nu på att deras överklagande av domen ska tas upp den 13 oktober.