Svenskan fångade Kennedys hjärta

Publicerad 2011-11-10

Gunilla von Post har gått ur tiden

Hon blev känd som svenskan som fångade John F Kennedys hjärta.

”Under det där vackra, kontrollerade ansiktet som fortfarande jagar mig slår ett varmt hjärta”, skrev han 1954 i ett kärleksbrev till henne.

Nu har Gunilla von Post gått ur tiden.

Hon blev 79 år.

Den blonda, vackra svenskan Gunilla von Post och den blivande presidenten John F Kennedy, träffades på den franska rivieran sommaren 1953.

Han var 36 år, världsvan, charmig och amerikansk senator. Hon var en 21-årig adelsflicka som var där för att förkovra sig i franska språket.

Kysstes på stranden

Det var kärlek vid första ögonkastet. Men Gunilla förstod att deras relation inte kunde leda någonvart, eftersom John F Kennedys liv redan var utstakat.

Det hindrade dock inte deras kärlek, även om Gunilla försökte hålla tillbaka sina känslor.

På stranden kysste Kennedy henne, sen sa han: ”Jag ska snart gifta mig i USA”.

Höll kontakten

Den 12 september samma år vigdes John F Kennedy och ­Jacueline Bouvier, ett ­äktenskap han hävdade pressades fram av hans pappa.

Kärleksbreven från Kennedy till Gunilla von Post visar att hon fanns i hans tankar, länge.

Året efter bröllopet, hade han fortfarande kontakt med Gunilla brevledes.

I ett brev daterat 28 juni 1954, skrev Kennedy:

”Jag kanske skaffar en båt och seglar Medel­havet runt i två veckor, med dig som besättning.”

Men det blev ingen båtresa. Kennedy hade problem med ryggen. I november 1954 skrev han till henne från sjuksängen på Manhattan:

”Efter två månader ligger jag fortfarande kvar. Jag var fruktansvärt besviken över att jag i sista stund ­inte kunde resa till Europa. Särskilt eftersom du skulle befinna dig i Paris och vi kunde ha haft det så bra”.

”Very beautiful”

Först sommaren därpå, 1955, träffades de under en kort, efterlängtad vecka i Skåne. Paret bodde i hennes föräldrars sommarhus i Båstad, upplevde den svenska sommaren, badade och sjöng.
– Vi satt där i bilen och han höll armen om mig och sjöng när vi åkte runt i Skåne. Det var very beautiful. Som en dröm.

Så beskrev Gunilla von Post själv kärleksveckan i dokumentären ”Gunilla och JFK – en omöjlig kärlekshistoria”, sänd i Sveriges Radio.

 ”My swedish flicka. Allt jag har gjort är att sitta i solen och titta på havet och tänka på Gunilla”, skrev Kennedy samma år på senatens brevpapper, undertecknat ”Love, Jack”.

Fick familj

Gunilla bröt kontakten med Kennedy och gifte sig med svenske Anders Ekman. Men deras vägar skulle korsas än en gång. Under en galamiddag på hotellet Waldorf-Astoria i april 1958, fick de en kort stund tillsammans.

Två år senare valdes Kennedy till USA:s president.

Gunilla fick två döttrar tillsammans med sin make Anders Ekman. Efter hans död gifte hon om sig med amerikanen H. Wisner Miller och flyttade i samband med det till USA.

I hennes tankar

John F Kennedy fanns resten av Gunilla von Posts liv nästan dagligen i hennes tankar.

1997 publicerades hennes bok ”Love, Jack” som handlar om deras affär.

Förra året auktionerades sammanlagt elva brev och tre telegram från JFK till Gunilla ut på auktionssajten Legendaryauctions.

Gunilla von post begravdes den 22 oktober i Palm Beach, USA, skriver Palm Beach Daily News.

Hon efterlämnar två döttrar, en son samt fem barnbarn.