Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Två kapade plan rammade World Trade Center - bägge tornen har rasat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2001-09-11

Hundratals befaras döda - Vita huset har evakuerats

Två kapade passagerarplan rammade skyskraporna i World Trade Center i New York strax före 15 idag svensk tid.

Tusentals människor uppges har skadats, ett okänt antal har omkommit och sjukhusen vädjar till den amerikanska allmänheten att lämna blod.

Minst ett av planen i New York var en Boeing 767. Bägge hade passagerare ombord.

Parallellt anfölls även Pentagon i Washington med ett kapat passagerarplan med drygt 60 personer ombord.

Södra Manhattan är nu förvandlats till en rykande krigszon. I Washington har tillfälligt undantagstillstånd utlysts och alla regeringsbyggnader har utrymts, uppger CNN.

Klockan var 14.48 svensk tid då kapade American Airlines flight 11 från Boston rammade övre våningarna i ett av de två världsberömda tornen på södra Manhattan.

Sexton minuter senare kom plan nummer två. United Airlines flight 175 från Boston slog med våldsam kraft in i det andra tornet. Bägge skyskraporna började brinna explosionsartat i vad som blev början på flera simultana terrordåd mot USA.

50 000 människor i kvarteren

Klockan lokal tid var strax före nio på morgonen och finanskvarteren intill hade precis vaknat. Tiotusentals människor jobbade enbart i WTC, flera tusen fanns inne på New York-börsen.

Sammanlagt fanns minst 50.000 människor i kvarteren i södra Manhattan, uppger CNN.

Panik på gatorna i New York

Panik utbröt då skräckslagna människor insåg vad som hänt och fruktansvärda scener utspelades.

Och när det första, södra tornet kollapsade i ett gigantiskt moln av rök, cirka en halvtimme efter att det rammats, befann sig sannolikt många i räddningsmanskapet inne i byggnaden.

En halvtimme senare kollapsade även torn nummer två. Hela södra Manhattan var några timmar senare täckt i kraftiga rökmoln och damm och vrakspillor regnade ner över gatorna många kvarter från katastrofplatsen. Flera stora gasläckor skapade ytterligare oro och hela södra Manhattan evakuerasl.

Borgmästaren mitt i kaoset

- Jag befann mig i ett hus intill som träffades av rasmassor då det första tornet kollapsade, berättar New Yorks borgmästare Rudy Giuliani för CNN.

- När huset föll samman vet jag att det fanns många poliser och räddningsmanskap på väg in i byggnadena, på väg att hjälpa. Vi vet inte om de lyckades ta sig ut, jag hoppas de lyckades ta sig ut, säger Giuliani.

Varenda brandbil och räddningsfordon inom ett stort område har berordrats till platsen och beväpnade styrkor från nationalgardet har kallats ut.

Vittnen berättar att människor har kastat sig handlöst från de övre våningarna i de brinnande tornen.

Minst tusen personer uppges vara skadade. Bara på ett av närmare hundra sjukhus som ställts i högsta beredskap rapporterats närmare 130 döda. Ett av de kollapsande tornen träffade bland annat en skola i grannkvarteret.

- Jag fanns på första våningen när det hände. Jag hjälpte en man ut. Han var helt flådd på överkroppen, huden hängde löst, berättar ett chockat vittne på gatan för CNN.

"Det här är en krigszon"

- Det är fruktansvärt. Människor hoppade ut genom fönstren. Alla försökte komma undan men det fanns ingenstans att ta vägen. De kastade sig ut, berättar en mycket chockad kvinna för CNN.

- Varenda ambulans, varenda brandbil är inkallad. Nu handlar det om att se vem som kan räddas och att få iväg ambulanserna. Detta är en krigszon, säger Howard Safire, polischef i New York, till CNN.

- Det här är en väl planerad operation. Och det är ett anfall som får terrordådet mot WTC i februari 1993 att verka litet.

Borgmästaren: "Lämna södra Manhattan nu!"

Borgmästare Guiliani manade till lugn:

- Jag uppmanar alla att hålla sig hemma. Men den som befinner sig söder om Canal Street ska ta sig därifrån, norrut. Gå lungt, men lämna gatorna. Lämna södra Manhattan, sade Giuliani till CNN.

- Många människor kommer att dö. Hur många vet vi ännu inte, men varenda sjukhus har högsta beredskap. Det viktiga nu är att vi kan komma fram med ambulanser.

Oklart om någon svensk finns bland offren

Det var omedelbart efter explosionerna oklart om någon svensk fanns i husen.

- Vad vi känner till på svenska generalkonsulatet här i New York är det inga svenskar som stadigvarande arbetar i World Trade Center, säger Helen Idahl, assistent till svenska generalkonsuln, till aftonbladet.se

Alla infarter till NY har stängts

Alla broar och tunnlar som leder till Manhattan har stängts av. Varken tunnelbanan eller busstransporterna fungerar. Enda vägen att lämna ön är en mindre färjan till grannstaten New Jersey, uppger CNN.

Åt andra hållet forskas räddningsmanskap. Trupper ur nationalgardet har kallats in.

Varenda flygplats i USA har nu stängts i avvaktan på besked om vad som händer och all flygtrafik står nu på marken. En del trafik har dirigerats om till Kanada, uppger CNN.

Även börshandeln på Wall Street stoppades på obestämd tid.

"Girade in mot tornet"

Det befinner sig normalt ett stort antal människor i byggnaderna. Ett av tornen har också en känd och populär utsiktspunkt som är ett av de självklara målen för turister.

En halvtimme efter explosionen bekräftade en källa inom den amerikanska förvaltningen att det handlade om ett terrordåd.

- Ett trafikplan kom in lågt över Manhattan. Cirka 20 kvarter från World Trade Center girade planet och körde sedan rakt mot tornen, säger ett ögonvittne till CNN.

Bilder i amerikansk tv visade tydligt hur ett större plan kör rakt in i och nästan klyver byggnaden, som sedan exploderar i ett stort eldklot. Minst ett tiotal våningar totalförstördes omedelbart.

Fyra passagerarplan kapade

Enligt experten var plan nummer två ett större trafikplan, normalt ett flygplan som rymmer minst ett hundratal personer. Det planet uppges nu vara ett reguljärt trafikplan, en Boeing 767 som lämnade Boston tidigare idag. Kort tid efter attentaten kom rapporter om ytterligare kapningar. Ett trafikplan med plats för hundratals passagerare har kraschat in i Pentagon, ett annat har kraschat i Pittsburgh

American Airlines har uppgett att man förlorat två inrikesplan, bägge uppges vara Boeing 757. Även United Airlines har förlorat minst ett plan, sannolikt två, uppger CNN.

Bush: "Vi ska hitta de skyldiga"

President George W Bush underrättades omedelbart om det inträffade. Han befann sig i Florida då attentaten började.

- Vi har drabbats av en nationell tragedi idag. Två plan har kraschat in i World Trade Center i vad som verkar vara ett terrordåd, sade president George W Bush kort efter katastrofen.

- Jag har beordrat en massiv undersökning och vi kommer att göra allt för att hitta de skyldiga. Nu ber jag er ansluta er i en tyst minut, må gud välsigna offren, deras familjer och Amerika, sade Bush.

Trafikplan tvingades störta även mot Pentagon

Mindre än en timme efter den första explosionen rapporterades att en liknande attack med ytterligare ett kapat trafikplan riktats även mot USA:s femkantiga försvarhögkvarter Pentagon i Wahsington.

Planet störtade rakt mot Pentagon och kraschade i ett stort eldklot som slet upp ett gapande hål slets upp i byggnaden, som började brinna. Uppgifter vid 18-tiden säger att detta plan var flight 77 från American Airlines, med 58 passagerare plus besättning på väg från Dulles i Washington till Los Angeles.

Vita huset evakuerades direkt. President Bush med maka och vicepresidenten Cheyney med maka uppgavs vid 17-tiden svensk tid befinna sig på säker men hemlig ort, sannolikt ombord på presidentplanet Air Force One.

Samtliga regeringsbyggnader i Washington evakuerades kort tid efter terrordådet mot Pentagon, bland annat kongressbyggnaden. Krypskyttar syntes på taket till Vita huset och helikoptrar och attackplan har synts i luften.

I Chicago utrymdes det berömde Sears Tower direkt efter attacken i New York av säkerhetsskäl. Även Disney World i Orlando i Florida har utrymts.

Tre av de kapade trafikplanen var på väg till Los Angeles. Där samlades oroliga anhöriga, men möttes av beskedet att flygplatsen utryms och stänger.

Mer information följer.

Caroline Olsson