Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Edit, Edgar

Ny våldtäkt skakar Indien

Publicerad 2014-06-15

Förra månaden skakades Indien av den brutala våldtäkten av två unga flickor.

Nu kommer rapporter om fler överfall i delstaten Uttar Pradesh.

En ung kvinna misstänks ha våldtagits, mördats och därefter hängts upp i ett träd.

Råa, brutala våldtäkter med flera gärningsmän och unga offer.

Rapporterna från Indien har de senaste veckorna kommit i en strid ström.

Förra månaden våldtogs två unga flickor i delstaten Uttar Pradesh. Flickorna, 14 och 15 år gamla, var på väg mot ett fält för att uträtta sina behov när de överfölls av minst tre män. Flickorna våldtogs, mördades och hängdes sedan upp i ett träd.

Tre personer, varav två poliser, har gripits och riskerar nu dödsstraff.

Stora protester

Nu kommer rapporter om ännu en brutal våldtäkt i regionen. I torsdags hittades en 19-årig flicka upphängd i ett träd. Enligt flickans familj hade hon våldtagits och därefter mördats, något som ännu inte bekräftats av polisen, skriver BBC.

Händelsen har lett till stora och våldsamma protester i Uttar Pradesh, där demonstranter drabbat samman med polis.

Tre våldtäkter - i timmen

Sedan en ung kvinna dog efter en gängvåldtäkt i New Dehli 2012 har sexuellt våld mot kvinnor blivit ett allt mer uppmärksammat problem i Indien.

Enligt BBC:s korrespondent Geeta Pandey har de senaste årens protester lett till större mediebevakning och att allt fler fall anmäls.

Men trots lagändringar efter den uppmärksammade händelsen kvarstår problemet.

Experter som nyhetsbyrån AP har talat med uppger att det sker tre våldtäkter varje timme i

Indien - men att mörkertalet fortfarande är stort. 

"Fel på institutionerna"

Enligt Sten Widmalm, statsvetare vid Uppsala universitet och mångårig Indienkännare, är grundproblemen både många och komplexa.

– Det indiska samhället är strikt patriarkaliskt där kvinnans rättigheter väger mindre än männens. Polisen är dessutom en av de mest korrumperade institutionerna i det indiska samhället. Kvinnor på landsbygden vågar, genomgående, inte anmäla vissa brott eftersom de riskerar att råka ännu mer illa ut. Kvinnor som blivit våldtagna och gått till polisen har blivit våldtagna igen, säger han.

Widmalm fortsätter:

– Det är ofta inte lagen det är fel på, det är institutionerna. Lagarna kan vara hur starka som helst, men om inte polisen tillämpar dem spelar det ingen roll.

Reformer nödvändiga

Den mediala uppmärksamheten som följt efter den senaste månadens händelser kan, enligt Sten Widemalm, vara ett steg i rätt riktning.

– Jag vet inte om man kan tala om en våldtäktsvåg men klart är att uppmärksamheten är större. Sociala medier gör att sådana här saker kommer ut på ett annat sätt. Och det är oerhört viktigt att uppmärksamma folk, att medvetandegöra problemet för både invånarna och myndigheterna. Det är nästan viktigare än en lagreform, säger han.

Men ännu viktigare är genomgripande utbildningsreformer.

– Vad man saknar är utbildning i skolorna, framförallt på landsbygden. Sexualundervisning och samhällskunskap finns inte. Man ser sex som en privatsak, något staten inte ska blanda sig i.