Reinfeldt utpekad som möjlig EU-president

Publicerad 2014-06-10

Statsministern har besök på Harpsund av tre tunga politiska ledare - Storbritanniens David Cameron, Hollands Mark Rutte och Tysklands Angela Merkel

De fyra träffas för att officiellt diskutera hur ekonomin och jobbskapandet ska utvecklas inom EU de kommande åren. Och vem som ska ta över rodret som EU-kommissionens ordförande. Den svenske statsministerns namn har nämnts.

– Nej, jag är helt inriktad på att vinna valet den 14 september, säger han.

Sent i går kväll satt Fredrik Reinfeldt och hans gäster fortfarande och åt middag på statsministerns sommarresidens Harpsund i Sörmland. Statsministern hade besök av tre tunga ­politiska ledare - Storbritanniens David Cameron, Hollands Mark Rutte och Tysklands Angela Merkel.

De fyra träffades för att officiellt diskutera hur ekonomin och jobbskapandet ska utvecklas inom EU de kommande åren.

Brännhet fråga

Men inför mötet har det även spekulerats runt om i Europa att de också måste ta tag i den brännheta ­frågan om vem som ska ta över som EU-kommissionens ord­förande efter portugisen José Manuel Barroso.

Enligt Lissabonfördraget som trädde i kraft 1 december 2009 är det fortfarande EU:s regeringschefer som ska föreslå en ny ordförande, men nytt är att de ska ”ta hänsyn till valen till Europa­parlamentet”. Efter det ska parlamentet välja ord­förande.

Olika ringhörnor

I parlamentet har detta tolkats som att det är den största partigruppens föreslagna namn som kommer att bli aktuellt. Eftersom EPP-gruppen blev störst menar man därför att det är deras kandidat, luxemburgaren Jean-Claude Juncker, som ska ha jobbet.

Två av Reinfeldts gäster står i olika ringhörnor av striden. Juncker har stöd av Angela Merkel, medan David Cameron är helt emot. Anledningen är att luxemburgaren anses vilja se ett ökat samarbete mellan medlemsländerna, vilket inte alls går hem i Storbritannien där EU-kritiken är enorm.

Inte aktuellt

Fredrik Reinfeldt ville i går inte säga vilket namn regeringen kommer att ­lyfta fram. Han sa även att han, precis som många andra, motsätter sig processen med kandidater utsedda av parlamentet.

De politiska låsningarna på europeisk toppnivå har gjort att andra namn har lyfts fram i spekulationerna i internationell press om en kompromisskandidat. En av dem som nämns är Fredrik Reinfeldt själv.

Men redan innan han tog emot sina gäster och bjöd dem på en tur i ekan på Harpsundssjön slog han fast att det inte är aktuellt.

- Det är alltid roligt att nämnas i smickrande sammanhang. Men jag är helt inriktad på att vinna valet här i Sverige den 14 september, säger han.

ANNONS