Andersson hoppfull om budgeten

Publicerad 2014-11-10

Det är fortfarande oklart om regeringens budget kommer att röstas igenom i riksdagen.

Men finansminister Magdalena Andersson (S) är ändå hoppfull.

– Jag har goda förhoppningar att vi får igenom vår budget, säger hon till Aftonbladet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att det är positivt att Alliansen står fast vid att finansiera alla reformer krona för krona. Samtidigt tar hon upp skillnaderna:

– Det är sänkta skatter och ökade klyftor som ska driva fram ökad tillväxt, medan regeringen vill utveckla och investera i jämställhet, klimatomställning, utbildning och infrastruktur. Den skillnaden blir väldigt tydlig i dag, säger hon.

– Regeringens budget är en budget för att hålla ihop Sverige. Det är den stramaste budget som lagts sedan budgetsaneringen, för att komma bort från de stora budgetunderskott vi har. Trots det har vi kunnat göra viktiga satsningar för Sverige.

"Sverige skulle glida isär"

– Alliansen säger nej till förstärkningar i äldreomsorgen, barn- och förlossningsvård, sänkt skatt för pensionärer, a-kassa och sjukförsäkringen och infrastruktursatsningar som järnvägsunderhållet. Man vill också sänka biståndet, jämfört med regeringens förslag.

– De säger också nej till flera av miljöinvesteringar vi vill göra, och satsningar på arbetsmarknadspolitiken för att göra det lättare för unga i fas 3 att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Det är väldigt många av de offensiva satsningar som vi har som Alliansen säger nej till.

Andersson tar även upp likheter mellan regeringen och Alliansen, bland annat: synen på grundskolan, samsyn om att stärka finansiering för försvaret, höjd alkohol- och tobaksskatt.

Alliansens reformutrymme skiljer sig bara med 0,5 miljarder för 2018 från regeringens.

– I sak finns ingen motsättning kring det finansiella läget, vi har för stora underskott och därför måste alla reformer finansieras krona för krona. Att man steg för steg går från underskott till ett överskott, och att man tar det steg för steg för att inte skada ekonomin.

"Hypotetisk fråga"

– Går regeringens budget innebär det att moderniseringen av Sverige stannar av. Och Sverige skulle tillåtas glida isär.

Magdalena Andersson bedömer, trots de osäkra beskeden från Sverigedemokraterna i dag, att regeringen kommer att få igenom sin budget.

– Jag har goda förhoppningar att vi får igenom vår budget. Det är praxis i riksdagen och dessutom en bra budget, säger hon till Aftonbladet.

Vad händer om ni inte får igenom budgeten?

– Det är en hypotetisk fråga. Det är inget nytt som hänt i dag utan det är en känd situation. Men det finns naturligtvis ett antal olika handlingalternativ som vi tänkt igenom. Vi får återkomma till det.

ANNONS