”Det var som en vägg”

Uppdaterad 2014-07-28 | Publicerad 2014-07-27

Ovädret slog till mitt under kräftfisket.

En "vägg av vind" fällde flera träd och vännerna David, Pontus och Arash fick fly för sina liv.

– Det var det värsta jag varit med om, säger David Gustafsson, 25.

Vännerna David Gustafsson, Arash Rajabi och Pontus Svärd var på sin årliga kräftfisketur i Dalsjön utanför Borås på lördagen när det märkliga väderfenomenet drog in.

– Det började med en regnskur. Vi tog det lugnt och stannade kvar vid vattnet eftersom vi trodde att det skulle gå över, säger David Gustafsson.

Men på några sekunder vände det - och ett extremt blåsoväder svepte in över stranden. Sikten försvann och den hårda vinden gjorde det omöjligt för vännerna att höra varandra.

– Det blåste upp något fruktansvärt. Det var som att en vägg slog emot oss. Man såg ingenting, säger David Gustafsson.

Han beskriver hur träden föll som plockepinn omkring dem.

– Fem eller sex träd föll under loppet av några minuter. Det var det värsta jag varit med om. Det var omöjligt att se var de kom ifrån. Vi bara sprang.

”Skrek rakt ut”

25-årige Arash Rajabi klarade sig med nöd och näppe undan ett av de fallande tallarna.

– Han stod precis intill stammen. När det började falla skrek jag rakt ut i panik att han skulle flytta på sig. Det var ren tur att han klarade sig, säger David Gustafsson.

David träffades av en gren i huvudet och slogs till marken. Han fastnade med ena benet under stammen - men lyckades rycka sig loss.

– Det var ren adrenalin. Hade jag stått några centimeter åt fel håll hade det gått riktigt illa, säger han.

Vännerna flydde till ett hus i närheten och klarade sig utan allvarliga skador. Fiskutrustningen, däremot, blev totalförstörd.

– Min sambo och mina barn stod på stranden bara minuter innan ovädret drog in. Med facit i hand är det helt otroligt att vi klarade oss.

Men vännerna stoppas inte så lätt. Bara timmar efter det extrema ovädret var de tillbaka vid sjön för att slutföra fisket.

– Vi är lite tjuriga så där. Vi är sportfiskare och ville gärna få det där gjort. Och det blev en riktigt bra fisketur, vi satt ute till klockan två på natten.

”Helt unikt”

Richard Ringström bor bara några meter ifrån stranden och tog emot de skakade vännerna efter ovädret.

– Vi satt inne i huset och såg hur grenarna smattrade mot fönstren. Det var verkligen helt unikt. Våra vänner som bor några hundra meter bort märkte ingenting. Det måste ha varit otroligt lokalt.

Enligt SMHI var ovädret ett resultat av en kraftig fallvind.

– Det beror på hårda vindar som kommer uppifrån och kan vara så kraftiga att träd fälls. I det här fallet handlar det om ett mycket lokalt oväder, säger Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI.

Under söndagen drog kraftiga åskoväder in över landet. Flera platser i Stockholm har svämmat över och tågtrafiken har drabbats av flera förseningar. SMHI gick på söndagen ut med en klass 1-varning för kraftig åska i Västra Götalands län, samt Kronobergs, Jönköpings och Hallands län.