FN-resolution om vapenvila nära

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-08

Västerländska och arabiska ministrar överens

USA:s utrikesminister Condoleezza Rice i samtal med franske utriksministern Bernard Kouchner, vänster, och Libanons dito Fawzi Salloukh.

Sent på torsdagen enades västmakter och arabiska nationer om ett förslag till en FN-resolution om vapenvila i Gaza.

Det innebär ett ovillkorligt eldupphör mellan Hamas militanta och israeliska styrkor.

FN:s säkerhetsråd ska rösta om förslaget senare på torsdagskvällen, amerikansk tid.

Det är upp till Israel och Hamas att besluta om vapenvila men att FN-resolutionen fått stöd av många stater är ett framsteg. USA, som är Israels närmaste allierade, och flera arabiska nationer, som har nära band till Hamas, står bakom torsdagens förslag.

De viktigaste delarna i resolutionen är tillbakadragandet av Israels trupper, vapenvila, den humanitära situationen och öppnandet av gränsövergångarna. Det sa Amr Moussa, chef för Arabförbundet, till nyhetsbyrån AP.

Tidigare hade de arabiska staterna lagt fram ett förslag till en egen resolution där de endast krävde ett stopp för Israels militära verksamhet i Gaza. Efter förhandlingar omnämns även Hamas i förslaget till vapenvila.

FN-hjälpsändningar har avbrutits

Tidigare på torsdagen avbröt FN-organet Unrwa hjälpsändingarna till Gazaremsan. Orsaken var att en FN-bil, trots att den var tydligt märkt, besköts av israeliska styrkor och chauffören avled.

Norrmannen Ahed Miqdad blev vittne till händelsen.

– De tre i bilen blev beskjutna. Jag såg att en av dem hade ett skotthåll i bröstet och de två andra var allvarligt skadade. Det var förfärligt att se, säger han till norska Dagbladet.

Senare på eftermiddagen meddelade FN att de avbryter sina transporter med hjälpsändningar in till Gaza eftersom israeliska styrkor gjort det för farligt för dem att närvara.

– Vi avbryter vårt arbete i Gaza tills vi kan få garantier för vår personals säkerhet. Vi har samordnat med Israeliska styrkor men ändå fortsätter vår personal att dödas, säger Chris Gunness, talesman för FN i Gaza.

Beskjutningen av dagens hjälpsändning är bara en attack av flera mot FN:s personal och inrättningar i Gaza de senaste dagarna.

FN bidrar med mat till ungefär 750 000 invånare i Gaza och driver ett dussintals skolor och kliniker i området, skriver AP. FN har även 9000 medarbetare i FN.