Matpriserna upp sju procent på ett år
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-13
Världens matpriser skjuter i höjden.
Också Sverige påverkas.
På ett år har priserna höjts med sju procent.
– De som redan lever på marginalen får det tuffare, säger Louise Ungerth, på Konsumentföreningen Stockholm.
Enligt WFP, FN:s livsmedelsorgan, har de stigande priserna redan lett till att ytterligare 100 miljoner människor som förut klarade sig utan hjälp nu behöver bistånd.
Maten har blivit allt dyrare vilket har lett till protester och kravaller i många länder. I Asien har en rad risexporterande stater slutat sälja sitt ris utomlands av rädsla för att de inhemska lagren ska visa sig otillräckliga och skapa oro. Det uppger TT.
Livsmedelskris
I dag presenterade Statistiska centralbyrån konsumentprisindex. Också Sverige märker av livsmedelskrisen – på ett år har matpriserna höjts med sju procent.
Flera basvaror har blivit mycket dyrare: Priset på vetemjöl har stigit med 30 procent, pasta med 24 procent och nötkött med 17 procent.
Torka, missväxt och översvämmningar i spannmålsproducerande områden är några av anledningarna till prishöjningen.
– Samtidigt ökar jordens befolkning. Och allt fler äter kött, säger Louise Ungerth, på Konsumentföreningen Stockholm.
Mer kött
Att producera kött kräver foder och foder konkurrerar med livsmedel.
– Till viss del konkurrerar även etanolodlingen med matproduktionen, säger Ungerth, som tror att matpriserna kommer att stabiliseras, men hamna på en högre nivå.
Samtidigt som många människor svälter får andra det bättre och kan förändra sina matvanor. Enligt Ungerth äter kineserna mer kött och mejeriprodukter i dag.
– År 2000 åt en kines åtta kilo mejeriprodukter per år, i dag är siffran 23 kilo.
Även svenskar äter mer kött, jämfört med för 15 år sedan.
Matpriserna i Sverige har legat relativt stilla de senaste åren. Handel och industrin passar säkert på att höja priserna nu, menar Ungerth.