Pennsylvania har sagt sitt

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-23

Arbetarklassen gav Clinton segern

Hillary Clinton vann primärvalet i Pennsylvania. Nu har hon ytterligare lite syre att fortsätta sin kampanj.

Pennsylvania har talat.

Och Hillary Clinton har fått ytterligare lite syre till sin kampanj.

Nu är frågan bara om det handlar om konstgjord andning.

Strax efter klockan 03 på natten till onsdagen stod det klart att Hillary Clinton inte är uträknad inför presidentvalet i höst.

Knapp seger

När 85 procent av rösterna räknats ledde den före detta presidentfrun med tio procent – 55 procent av rösterna, mot Obamas 45.

Det blev en större seger än vad förhandstipsen pekat på och nu tar spekulationerna ny fart om Clinton kommer att lyckas övertyga superdelegaterna att hon är den som bäst kan matcha McCain i november.

Inför valet i Pennsylvania framhöll de flesta politiska tyckare och experter att hon skulle behöva en tvåsiffrig procentsiffra i försprång för att ha en chans.

Tidigt på onsdagsmorgonen såg det ut som hon lyckats.

Kommer att kämpa

Själv har Hillary Clinton envist fortsatt att påpeka att ”en seger är en seger oavsett hur liten den är”. Och hon har varit tydlig på en punkt:

Så länge siffrorna i Pennsylvania är på hennes sida kommer hon att fortsätta att kämpa.

– Jag knockas, men reser mig alltid, ropade hon under sitt tal i natt.

Högt deltagande

Deltagandet rapporterades ha varit rekordhögt i det viktiga delvalet. Clinton vann mycket tack vare att hon lyckades övertyga väljarna i den stora arbetarklassen. Även många kvinnor la sin röst på Clinton i ett val som till stor del har kommit att handla om ekonomiska frågor.

Men även om Clintons ekonomiska politik når framgångar ser det sämre ut med den egna kassan. Det största problemet för Hillary Clinton nu stavas just p.e.n.g.a.r.

För att fortsätta sin kampanj krävs det en likviditet som hon just nu inte förfogar över. Valsegern i natt spås dock kunna ge en viss skjuts av bidrag till kassan.

Nio strider kvar

Ytterligare nio strider återstår innan primärvalen och nomineringsmötena avslutas den 3 juni. Nästa primärval hålls den 6 maj i North Carolina, där Obama är favorit och i Indiana där utgången är oviss men med en liten övervikt till Clintons fördel.

Obama har redan lämnat Pennsylvania bakom sig. Han lämnade delstaten redan på eftermiddagen för att flyga till Evansville, Indiana.

Efter Clintons segrar i Ohio, Kalifornien, New Jersey och Texas kommer resultaten från Pennsylvania att stärka hennes argument att hon är den kandidat som är mest kapabel att erövra de stora staterna där demokraterna måste göra bra ifrån sig i november.